Усмихвай се, бъди любезен с всички, не се вълнувай, когато

...
Усмихвай се, бъди любезен с всички, не се вълнувай, когато
Коментари Харесай

16 знаменити цитата на Атанас Буров

" Усмихвай се, бъди общителен с всички, не се вълнувай, когато те докачат, давай тип, че си богат, мощен и нямаш разтревожен сън. Това е доста значимо. У нас, в България, единствено поповете, владиците и банкерите знаят тези правила. Бъди и внимателен, когато те ласкаят, и усмихнат, когато те ругаят ” , споделя Атанас Буров който е роден на днешната дата (по остарял стил) през 1875 година

Буров се счита за капиталистическа икона на своето време. Останал е в историята като „ банкера Буров ”, а в действителност е бил повече политик, идеолог и мъдрец, в сравнение с бизнесмен. Наследява благосъстоянието от татко си Димитър, фамилните компании са били по-скоро ръководени и доведени до разцвет от брат му Иван, до момента в който Атанас е бил народен представител и министър в четири държавни управления. Въпреки това той остава в съзнанието на нацията и доближава съвсем паметен статус.

Едно от нещата, което най-вече се набива на очи от живота на Буров е, че е бил изключителен родолюбец Това е особено за всички български капиталисти от това време. Те са вярвали, че парите не са просто самоцел и средство за реализиране на власт над други хора, а че със личното си благосъстояние се грижат за процъфтяването на родината си. Затова и са дарявали големи количества от положенията си за щедрост, рядко са били наранени от пороците на днешните новобогаташи. Атанас Буров споделя тази патриотично-консервативна философия, която толкоз доста липсва на актуалното ни общество. Тя е и повода да се включи толкоз интензивно в политиката – с цел да служи на родината си.

Буров обаче не си прави никакви илюзии – нито във връзка с народа си, нито във връзка с властта. Макар да обича България, е наясно с всичките пороци на българите. Негови са думите, че  нацията ни в никакъв случай няма да успее, в случай че не се отърве от най-долното си качество  – да не си заплаща и да се пробва постоянно да мине метър .

Следват още мощни прозрения на Буров.

„ Няма по-страшно злополучие за нацията от безработицата. Тя води до всички пороци и неточности. До глада, до заболяванията, до пороците, до кражбите, до насилията, до проституцията. Престъпник е този общественик, който позволява безработица. ”

***

„ Парите покваряват дребния човек и извисяват огромния. Те не скапват индивида. Парата дава мощ и кураж. Развалят единствено слабоватия, недъгав човек, със слаб морал. ”

***

„ Всяко наслаждение се заплаща. И колкото по-честно плащаш, повече ще те търсят за сътрудник. Така е и в търговията. ”

***

„ Защото мъж без жена пет пари не коства. Мъжът е презрян като вдовец и отшелник. Жената го крепи и го поддържа. Без жена светът би пропаднал. Ето за какво, аз съм благополучен, че е жива и здрава жена ми. ”

***

„ Пазарът е тъждество за всички. Там няма права, няма привилегии. Там има един закон, законът на високото качество. ”

***

„ Аз не се багра от голтаци. Дадеш му шепа злато и го купуваш. Той се продава, само че богатият не се купува, не се продава. Той самичък те купува. И те продава. ”

***

„ Търговията е на първо място логика на психиката и проницателност. Тя не търпи наивници, простаци и хора, които „ я карат през просото ". Затова тя се предава по завещание. ”

***

„ Не знаеш ли като мене арабски, турски, не четеш ли поверителните отчети ти не знаеш нищо. ”

***

„ В историята влизат единствено тези, които не са на заплата. ”

***

„ Който залага на на следващия ден, свършено е с него. Важното е да пипнеш властта в този момент и да я доиш за себе си, само че и за народа си. Всяка власт е мощна, когато дава в този момент, а не на следващия ден. ”

***

„ Няма богат човек безделник, няма богат човек готованец. ”

***

„ Пари не се дават на никое място. Пари се изкарват. Пари се печелят. Пари се отмъкват. Пари се получават посредством зестра, само че пари не се дикисват на никое място. Как аз ще давам пари без нищо? Кой дава пари без нищо? За да дам, първо би трябвало да ми дадат. ”

***

„ В парата, в бизнеса се влиза с три неща - с щурм, с разум или с сватба. ”

***

„ При мене - в банката или в министерството - всеки работи за двама и за трима, освен за един. Ако човек на мене не ми работи двойно и тройно, аз го изпъждам. Ако е като писателя Йордан Йовков да носи две дини под мишница - довиждане, приятелю мил. Аз приготвям, аз образовам хората към мене да работят двойно и тройно, тъй като заплащам двойно и тройно. На мене писателят Йордан Йовков ми е благ като публицист, само че ми е зложелател като служащ, като служител. ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР