Услугата Приемна грижа“ в област Габрово ще продължи да се

...
Услугата Приемна грижа“ в област Габрово ще продължи да се
Коментари Харесай

Приемната грижа в област Габрово продължава, търсят се родители за бебета

Услугата „ Приемна грижа “ в област Габрово ще продължи да се дава до края на 2023 година.

В момента са одобрени 50 приемни фамилии –  8 в Габрово, 6 в Севлиево, 21 за Дряново и 15 за Трявна. Свободните приемни фамилии са 9, а в 41 се отглеждат 53 деца в риск. Две приемни фамилии са в развой на образование и оценка.

Габрово е измежду 167-е общини, които партнират на Агенцията за обществено подкрепяне в осъществяването на проекта . През предходната година в локалните приемни фамилии не са настанявани деца, осъществено е единствено едно осиновяване.

В Трявна са настанени четири и са изведени дванайсет деца – от тях четири са осиновени в чужбина и едно – в България, едно дете е приключило междинното си обучение, едно е настанено при свои близки, а още две деца са преместени в приемни фамилии в друга община.

В Дряново през 2022 година са настанени четири деца и няма изведени. В Севлиево в приемни фамилии са заживели пет деца, а са изведени три – две при осиновители, а едно е било реинтегрирано. В тези две общини тече акция за набиране на претенденти за приемни родители, които да поставят грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст. Те могат да бъдат доброволни и професионални. В рамките на четиримесечно изследване претендентите минават през наложително образование от квалифицирани експерти.

Утвърдените доброволни приемни фамилии получават средства за развъждане на настаненото при тях дете, детски надбавки и целеви помощи при пораждане на нужда.

Професионалните приемни родители получават средства  за развъждане на настаненото дете и финансово заплащане. С тях се подписва цивилен контракт и за едно дете получават 150% от минималната работна заплата, която е 780 лева, за две деца – 160%, за повече настанени деца в едно приемно семейство се изплащат 170% месечно.

Офисът на Областния екип по приемна грижа се намира в постройката на Община Габрово – пл. „ Възраждане “ № 3, ет. 3, стая 317. За контакт: моб. тел. 0883 245 151, ел. поща . 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР