Услугата е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това

...
Услугата е междинна стъпка, преди предоставянето на същинската информация. Това
Коментари Харесай

Поредна порция уверения от НАП, че няма голяма опасност от теча на лични данни

Услугата е междинна стъпка, преди даването на същинската информация. Това е първият отговор - да или не. Причината за това е, че сега към 70 млн. записа се съпоставят един по един. Този развой се оказва доста комплициран. Какво тъкмо е разкрито, дали ЕГН, данъчна декларация или нещо друго, ще бъде ясно след няколко месеца. Това изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров пред Българска национална телевизия по отношение на процедурата на Национална агенция за приходите за инспекция наранени ли са персоналните ни данни, при която потребителите получават SMS с отговор. Отговорът, обаче, е единствено " да " или " не ".
Не е изключително потребен за потребителя този отговор, призна Бъчваров. Той посочи, че най-общо казано изтеклата информация касае три имена, ЕГН и по кое време сме подавали данъчни заявления. Говорителят на Национална агенция за приходите съобщи обаче, тези данни не са структурирани т.е. не може всичко да се види на едно място едновременно.
Дори да са разкрити и повече данни - даже номера на персонални карти, няма, увери още Бъчваров, тъй като да вземем за пример нотариусите били предизвестени и трябвало да верифицират кой прави някаква договорка. А близо 1 млн. души са ревизирали дали техни данни са изтекли, и 75% от тях са наранени.
" Има две-три елементарни стъпки. Първата е да се сменят всички пароли на електронни пощи, както и персоналния код в Национална агенция за приходите. Няма нужда да се сменят персонални карти. Няма директна и непосредствена опасност за имуществото на хората. В базите данни на Национална агенция за приходите няма цялостна информация, а единствено частична - т.е. в Национална агенция за приходите няма цялостното ни ЕГН ", изясни той за следващ път какво може да се направи, откакто стори същото в края на предходната седмица.
" Почти всеки, който е подавал данъчна декларация през последните години, е в кръга на тези наранени хора. Услугата би следвало да изисква лична идентификация - електронен автограф или личен код на Национална агенция за приходите, с цел да се посочат категориите данни ", добави още Бъчваров.
Що се отнася до отговорността за теча и кой я носи, представителят на Национална агенция за приходите уточни, че " напълно скоро " ще се състои този диалог .
Конкретно стана въпрос и за данните, които се подават пред Национална агенция за приходите от участници в хазартни игри онлайн. " Всеки има свободата да уточни правилни данни - в случай че не ги уточни, евентуално няма да му бъде изплатена възможна облага ", разяснява Бъчваров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР