Условната смъртна присъда, издадена от Китай миналия месец на задържания

...
Условната смъртна присъда, издадена от Китай миналия месец на задържания
Коментари Харесай

Китай би отбой за екзекуцията на австралийски писател, обвинен в шпионаж

Условната смъртна присъда, издадена от Китай предишния месец на арестувания австралийски публицист Ян Хънцзюн, може да не бъде изпълнена, в случай че някогашният продемократичен блогър не е направил повече закононарушения. Това съобщи китайският дипломат в Австралия Сяо Чян, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че условната присъда, издадена от съд в Пекин по обвинявания в шпионаж, не води до незабавна екзекуция за Ян.

Ако Ян съблюдава изискванията на лишаването си от независимост и не е направил повече закононарушения,  " теоретично има късмет той да не бъде екзекутиран ", посочи Сяо.

Това е първият коментар на китайски чиновник за това, че Ян може и да не бъде екзекутиран.

Сяо омаловажи и терзанията за здравето на Ян, като означи, че макар че то " не е съвършено ", не е толкоз съществено, колкото е разказано от фамилията му, съобщи Българска телеграфна агенция и Нюз.бг.

Ян - продемократичен блогър и публицист на шпионски романи - е австралийски жител, роден в Китай. Той е работил в Ню Йорк преди ареста си на летището в Гуанджоу през 2019 година

Миналия месец съд в Пекин му издаде условна смъртна присъда по обвинявания в шпионаж, което беше потрес за фамилията и поддръжниците му, след петгодишен арест в Пекин и три години след процеса против него при закрити врата.

Ян реши да не апелира решението, с цел да не отсрочва незабавно нужната здравна помощ за съществено бъбречно заболяване. Той остава в пандиза.

Подробности по случая не се оповестяват публично.

Ян бе безапелационен, че в никакъв случай не е работил като разузнавач за непозната държава и в писма до фамилията си от пандиза отхвърли да е направил каквото и да било нарушаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР