Условна присъда от 2 години с 5 години изпитателен срок

...
Условна присъда от 2 години с 5 години изпитателен срок
Коментари Харесай

Условно и пробация за млад тираджия, причинил катастрофа със загинал край Пловдив

Условна присъда от 2 години с 5 години изпитателен период и наложително посещаване на пробационен чиновник за периода на наказването получи 26-годишният Кристиян Христов, който през предишното лято аргументи тежка злополука на Околовръстното на Пловдив. При случая почина 28-годишният Християн Агаларев, който се вряза със служебна кола в ремаркето на товарния автомобил.
Прочетете още
Инцидентът стана на 7 юли предходната година, малко след 14:40ч. в сектора сред Войводиново и регионалния град. Христов се движил с поверения му тир от Пловдив в посока Стара Загора, а настилката била мокра. По делото е изяснено, че товарният автомобил с навлязъл в десен завой с несъобразена скорост с метеорологичните и пътни условия и заради липса на сцепление ремаркето се завъртяло и навлязло в лентата за насрещно придвижване. Според автотехническата експертиза тирът се е движил с 89 км/ч. при позволени 60 км/ч.

Настъпил конфликт с лек автомобил " Рено ", чийто 28-годишен лидер е умрял на място. В колата пък се блъснал движещ се зад нея " Форд ", в който пътували две дами. Те не са потърпевши съществено.

Алкохолната проба на Христов била негативна, а той бил пуснат под гаранция в размер на 5000 лв..

В правосъдната зала младият лидер съобщи, че почнал тази работа с цел да изхранва фамилията си и 3-годишната си дъщеричка. Той има брошура от 2016 година, а от 2021 година е професионален водач.

„ Искам да изкажа моите най-искрени съболезнования на околните. Много скърбя за случилото се. Тогава валеше и карах с 60-70 и видях ремаркето, че отива в насрещното и дадох газ, с цел да го изправя. Тогава колата се вряза в ремаркето и стопирах. Отидох и видях умрелия Християн. Един човек към този момент беше звъннал на 112 и аз се обадих на брачната половинка си. Това промени живота ми. Преместих се да пребивавам на село и напуснах работа. Постоянно съм под стрес и момчето постоянно ми е пред очите ”, сподели през сълзи Христов.

Показания пред магистратите даде и момичето с което младият водач живее на фамилни начала. По думите ѝ всички към Христов изживяват тежко съдбовния ден и ще носят следствията от случая до края на живота си.

„ Много ни е тежко. Няма да не помни деня в който ми се обади. Беше обезпокоен и изплашен. При нас нещата потеглиха на назад след случая. Не спим, свалихме много килограми. Той има и пост травматичен стрес. Трябваше да смени работата си, към този момент е без шофьорска брошура. Това е нещо, което не ти се случва всеки ден, само че следствията остават вечно ”, сподели Деница Лавчиева.

Делото мина по реда на съкратеното правосъдно разследване и Кристиян Христов призна напълно обстоятелствата и събитията в обвинителния акт. С това той поучи право да се употребява с 1/3 по-лека присъда от наложената. От държавното обвиняване желаеха наказването му след редукцията да бъде 3 година, което може да бъде изтърпяно условно с 5 години изпитателен период и дълъг интервал без брошура. Солидарен с прокуратурата бе и юрист Ангел Боев – представител на околните на починалия Християн Агаларев.

Защитникът на Христов – юрист Пламен Бонев също пледира за условна присъда оринтирана към минимума за закононарушението – 3 години.

„ Искам заслужено наказване и да пребивавам със фамилията си ”, сподели в последните си думите Кристиян Христов.

С крайното си решение правосъдният състав с ръководител Екатерина Роклекова дефинира наказването след редукцията да бъде 2 години с 5 години изпитателен период, само че за този интервал Кристиян Христов ще би трябвало да организира наложителни срещи с пробационен чиновник. Шофьорската брошура на младия мъж се лишава за период от 5 години. Той би трябвало да заплати и всички разходи направени по делото.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР