Условията и реда за ползване на платената пътна мрежа, за

...
Условията и реда за ползване на платената пътна мрежа, за
Коментари Харесай

2235 заявления за получаване на безплатна винетка са подадени за 20 дни в областта

Условията и реда за прилагане на платената пътна мрежа, за която се заплащат винетни такси поЗакона за пътищата от страна на лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане, както и лицата или фамилиите, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст се дефинират с Наредба №Н-19 от 02.12.2008 година, издадена от министъра на превоза и министъра на труда и обществената политика, обнародвана в Държавен вестник, бр. 108от 29 Декември 2018 година

Лицата с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или тип и степен на увреждане, както и лицата или фамилиите, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст се освобождават от възнаграждение на една годишна винетна такса при прилагане на платената пътна мрежа за един лек автомобил - тяхна благосъстоятелност или съпружеска имуществена общественост,с размер на мотора до 2000 куб. см и мощ до 117,64 kW (160 к.с.).

За да заявят своето право на безвъзмездна електронна винетка правоимащите е належащо да подадат заявление-декларация по пример в дирекция „ Социално подкрепяне " по сегашния си адрес.

Заявление-декларация може да бъде подадено и посредством упълномощено лице въз основа на пълномощие с нотариално удостоверен автограф по сегашен адрес на правоимащото лице, като в този случай се ползва и копие на пълномощното, на което упълномощеното лице вписва „ Вярно с оригинала " и се подписва.

Заявлението-декларация и изискуемите документи могат да се подават от правоимащите или упълномощените лица персонално и с писмо с уведомление за снабдяване (обратна разписка) посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път, съгласноЗакона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Служителите на дирекции „ Социално подкрепяне " правят инспекция по длъжностен път, обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаването на заявлението-декларация. Когато са установени пропуски в изискуемите документи, срокът, който се дава на заявителя за отстраняването им, е 3-дневен.

Годишната електронна винетка е с годност за период една година, считано от датата на издаването й. Препоръчително е лицата с увреждания да ревизират периода на годност на същата и да подадат заявление-декларация в дирекции „ Социално подкрепяне " по сегашния си адрес към 10 дни преди приключването му.

Лицата могат да правят инспекция за издадената електронна винетка на страницата на Агенцията за обществено подкрепяне на особено основаната за това секция: www.asp.government.bg/proverka-na-vinetka, на място в дирекции " Социално подкрепяне ", в Областните пътни ръководства, в пунктовете за продажба, по електронен път - посредством електронната страница на „ Национално тол ръководство " и мобилно приложение, както и по телефон на Центъра за обслужване на клиенти на „ Национално тол ръководство ".

За интервала от 01.01.2022 година до 20.01.2022 година в дирекциите „ Социално подкрепяне " от област Кюстендил са подадени 2451 бр. заявления-декларации за приемане на безвъзмездна годишна електронна винетка.

За интервала от 01.01.2023 година до 20.01.2023 година в дирекциите „ Социално подкрепяне " от област Кюстендил са подадени 2235 бр. заявления-декларации за приемане на безвъзмездна годишна електронна винетка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР