Ускоряването на световния напредък в енергийната ефективност от 2,2% днес

...
Ускоряването на световния напредък в енергийната ефективност от 2,2% днес
Коментари Харесай

Глобалните инвестиции в енергийна ефективност ще достигнат рекордните 600 млрд. долара

Ускоряването на международния прогрес в енергийната успеваемост от 2,2% през днешния ден до повече от 4% годишно през 2030 година ще докара до жизненоважни понижения на излъчванията на парникови газове. В същото време ще основат работни места, ще се разшири достъпа до сила, ще се понижат сметките за сила и ще се понижи зависимостта от вноса на изкопаеми горива. Това е записано в нов отчет на Международната организация по енергетика, написа електронното издание 3е-news.net.

Специалният документ бе оповестен в сряда и е озаглавен Енергийна успеваемост: Десетилетието на деяние. Той акцентира по какъв начин вложенията в енергийна успеваемост през 2023 година се чака да доближат рекордни равнища, макар забавянето на растежа на годишна база. Прогнозите са за вложения от 600 милиарда $, само че високата цена на капитала към този момент тежи мощно върху евентуални нови планове.

В отчета се споделя, че светът би трябвало да удвои напредъка си във връзка с енергоефективността от в този момент до 2030 година като част от напъните за възстановяване на енергийната сигурност и достъпността. Като в същото време се поддържа задачата за ограничение на световното стопляне до 1,5°C в границите на Парижкото съглашение. Съгласно актуалните предстоящи и оповестени политики вложенията, свързани с успеваемостта, се планува да набъбнат с още 50%.

Въпреки това, с цел да се удвои годишният прогрес в тази посока, вложенията в бранша би трябвало да се усилят от 600 милиарда щатски $ през днешния ден до над 1,8 трилиона $ до 2030 година, изясняват от МАЕ.

„ Днес виждаме мощна инерция зад енергийната успеваемост. Държавите, които съставляват над 70% от международното ползване на сила, вкараха нови или усъвършенствани политики за успеваемост след началото на международната енергийна рецесия преди повече от година. Сега би трябвало да преминем към по-висока предавка и да удвоим напредъка в енергийната успеваемост до края на това десетилетие “, безапелационен бе изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

Според Жан-Паскал Трикоар, ръководител на Schneider Electric, усъвършенстването на метода, по който светът употребява сила, в този момент е приоритет. „ Имаме всички съставки. Това, което нямаме, е време: просто не можем да оставим да мине повече време, преди да разгърнем оптимално силата на електрификацията и цифровите технологии за енергийна успеваемост “, изяснява специалистът пред изданието ЕnergyСonnects.

Политиката ще играе решаваща роля за това дали светът ще реализира енергийна успеваемост в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект, се споделя в отчета. Планът RePowerEU в Европа, Законът за понижаване на инфлацията в Съединените щати и самодейността на Япония за зелена промяна (GX) са единствено няколко образеца за политици, които поставят възобновени старания за осъществяване на програмата за енергийна успеваемост.

Новият отчет на МАЕ демонстрира по какъв начин удвояването на напъните за енергийна успеваемост може също да докара до позитивни косвени резултати за обществото. Днес в бранша работят десетки милиони хора по целия свят. С нараснала упоритост дейностите за енергийна успеваемост могат да доведат до още 12 милиона работни места в международен мащаб до 2030 година Това ще даде първокласен достъп до електрическа енергия на повече от 800 млн. души.

Важно е, че по-ефективното и по-ниско търсене на сила подкрепя по-бързия прогрес към повсеместен достъп до съвременна и налична сила в нововъзникващите и разрастващите се стопански системи. Преходът към ефикасна електрификация посредством последователно унищожаване на обичайното изгаряне на биомаса като въглища и дърва за отопление и готвене също носи голям брой изгоди във връзка с усъвършенстваното качество на въздуха и здравето.

От отчета излиза наяве още, че държавните управления към този момент поддържат все по-уверено енергийните консуматори. Над 25 страни стартираха огромни акции за повишение на осведомеността, с цел да оказват помощ за енергийните спестявания и над 900 милиарда щатски $ бяха изхарчени за отбрана на потребителите от възходящите сметки за сила.

Продажбите на основни енергоефективни технологии се повишават. Търговията с термопомпи се усилва с над 10% в международен мащаб през 2022 година и с близо 40% в Европа. Делът на електрическите автомобили в световните продажби на коли през 2022 година е 14% и се чака да нарасне до 18% през 2023 г.

Инвестициите в енергийна успеваемост се чака да доближат рекордни равнища през 2023 година, до над 600 милиарда $, макар че растежът се забавя заради нарасналата цена на капитала.

Отделно удвояването на подобряването на успеваемостта до над 4% годишно през това десетилетие, според задачите за декарбонизация на МАЕ, ще понижи световното търсене на сила със 190 EJ и CO2 излъчванията от изгаряне на гориво с съвсем 11 Gt до 2030 година. Това е съвсем една трета от сегашните световни консумация на сила и излъчвания.

Ако всички понастоящем оповестени задължения за успеваемост бъдат изпълнени бързо и напълно, те, дружно със съществуващите политики, ще обезпечат три четвърти от задачата за удвояване до 2030 година, пресмятат от МАЕ.

Друг значим миг е утрояване на годишните вложения, свързани с успеваемостта, за енергийно дейно бъдеще. Постигането на задачата за удвояване на темпа на прогрес ще изисква утрояване на годишните вложения, свързани с успеваемостта. Те би трябвало да се повишат от 600 милиарда $ през днешния ден до 1,8 трлн. $ до края на десетилетието.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР