Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия растеж в Китай и

...
Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия растеж в Китай и
Коментари Харесай

„Бизнес инсайдър“: Дълбоката рецесия ще свали цената на петрола до 60 долара

Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия напредък в Китай и агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас усилват риска от криза в Съединени американски щати през 2023 година, оповестява „ Бизнес инсайдър “.

Световната капиталова банка RBC Capital Markets съобщи, че цената на петрола може да спадне до 60 $ за барел през идната година, в случай че дълбоката криза докара до спад в търсенето.

Според анализаторите на банката има 15% възможност доста закъснение на икономическия напредък да докара до спад на цената на суровия нефт вид „ Брент “ с 37% от настоящето ѝ равнище от 94,70 $ за барел.

„ Всичко е обвързвано с отслабващото търсене “, се споделя в разбор, квалифициран от екип от стратези на банката, управителен от Майкъл Тран.

Сред макроикономическите фактори са „ по-твърдата от естественото инфлация, която вреди на потребителското търсене, нежеланието на Китай да се откаже от политиките си срещу COVID-19, които попречват растежа на потреблението, и прекомерно строгите и твърди политики на Федералния запас “, споделят анализаторите.

„ Подобни закани на макроравнище се реализират и водят до рецесионен декор, в който корелациите сред рисковите класове активи внезапно се сближават, защото вложителите търсят сигурни убежища “, допълват стратезите на банката.

Ускоряването на инфлацията, забавянето на икономическия напредък в Китай и агресивното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас усилват риска от криза в Съединени американски щати през 2023 година

Според банката обаче при подобен сюжет цените на петрола ще се намалят. Спадът в икономическата интензивност нормално води до по-ниски цени на петрола, защото търсенето и потребителските разноски отслабват.

През февруари, след началото на войната на Русия в Украйна, петролът от еталонни сортове нарастна до към 130 $ за барел, само че от този момент спадна до 90 $. През последните няколко месеца инфлацията остана висока, което накара Федералния запас да продължи процеса на стягане на политиката в опит да овладее растящите цени.

„ Фундаменталните фактори на петролния пазар отидоха на назад във времето, отстъпвайки място на силите на по-широкия макроикономически пейзаж и насочения към политиката пазар “, обявиха от екипа на Тран.

Стратезите прибавиха, че предходното тримесечие „ е било сурово увещание, че необикновено мощните и безредни макроикономически насрещни ветрове могат краткотрайно да вземат връх над обособените фундаментални индикатори на множеството класове активи, а за насрещните ветрове е правилно противоположното “.

Спадът на цените на петрола може да облекчи и американците, които са изправени пред скок на цените на бензиностанциите. По данни на Американската автомобилна асоциация (ААА) междинната цена на бензина в страната е спаднала от 5 $ за галон през юни до 3,92 $ за галон в сряда, 12 октомври.

Анализаторите на банката обрисуваха два други стопански сюжета, които биха могли да повлияят на цените на петрола през идната година.

При първия сюжет цената на суровия нефт вид „ Брент “ ще се увеличи с към 25% до 115-120 $ за барел, в случай че Русия продължи да понижава износа си на нефт за Европа по основни тръбопроводи.

„ Русия губи осезаемо физическо произвеждане, а дефицитът на доставки обуславя цялостната атмосфера, като засенчва опасенията за криза “, изясняват анализаторите на банката.

В случай на сюжет, при който Съединени американски щати са изправени пред лека, а не дълбока криза, банка RBC чака цените на петрола да се задържат към настоящето равнище от 90-95 $ за барел.

„ По-късно през годината Русия ще загуби барели, а международното предложение ще се свие, само че опасенията към търсенето на нефт на фона на забавянето на международната икономическа интензивност ще трансфорат новите опасности в съществено затруднение “, обявиха стратезите на банката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР