Ускореният поход на Apple към върховете на финтех сферата може

...
Ускореният поход на Apple към върховете на финтех сферата може
Коментари Харесай

Goldman Sachs търси начин да се откаже от Apple Card

Ускореният поход на Apple към върховете на финтех сферата може най-малко краткотрайно да загуби скорост, откакто през последните дни стана ясно, че основният банков сътрудник на кредитната карта Apple Card - Goldman Sachs, търси способи да излезе от плана. Съвместната работа по този артикул носи за банката немалки пасиви и по тази причина е все по-вероятно тя да бъде сменена от American Express.

Контекст : През 2019 година Apple и Goldman Sachs оповестиха своята кредитна карта, която е със доста по-добри условия за кешбек и по-ниски условия за издаване спрямо множеството съперници. През пролетта потребителите получиха достъп и до услуга с отсрочено заплащане, а неотдавна беше пуснат и основан на Apple Card пестелив артикул, който предлага 4,15% годишна рента - 10 пъти по-високо равнище от междинното за американския пазар.

Така не е изненада, че софтуерният водач набра 1 милиарда $ в депозити за по-малко от седмица.
 Apple ще доближи пазарна капитализация от $3 трилиона през 2023-а и евентуално ще надмине $4 трилиона през 2025-а
Apple ще доближи пазарна капитализация от $3 трилиона през 2023-а и евентуално ще надмине $4 трилиона през 2025-а

От друга страна : Въпреки всичко, очевидно обстановката с Apple Card не е безоблачна. Партньорството беше част от тактиката на Goldman Sachs за нахлуване в потребителския бранш. Освен него, да вземем за пример, банката работи по сходен артикул и с General Motors.

Бързият напредък на потребителската база обаче докара до механически проблеми при разрешаването на разногласия с транзакции, а някои процедури по одобряването на клиентите бяха атакувани като сексистки. По-голямо главоболие за банката обаче провокираха самите притежатели на Apple Card - над една четвърт от тях се оказаха с невисок кредитен рейтинг и процентът на проблематичните измежду тях се оказа доста по-висок от междинния.
 Apple пусна депозит с 10 пъти по-висока рента от междинната
Apple пусна депозит с 10 пъти по-висока рента от междинната

Технологичният колос навлиза съществено на пазара на финансови услуги

През 2022 година Goldman Sachs оповестиха, че по регулаторни условия се е наложило да плануват голяма сума (над 1 милиарда долара) за покриване на възможни неплащания от страна на притежатели на кредитната карта. Изпълнителният шеф Дейвид Соломон призна, че " може би сме поели повече, в сравнение с трябваше - прекалено много, прекомерно бързо " в потребителското банкиране.

Това идва на фона на обстоятелството, че Apple загатват банковия си сътрудник единствено в " дребния шрифт ", т.е. общественият резултат е най-малък.

През май предходната година ръководителят на партньорските планове в Goldman Sachs Скот Йънг, който е считан за един от основните за договорката с Apple хора в банката, напусна.
 Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни
Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Новият пестелив артикул на компанията предлага преференциална рента

Детайли : Според WSJ и CNBC Goldman Sachs договарят с съперника си American Express, като задачата е точно те да поемат Apple Card - въпреки договорът за партньорство с Apple да е в действие до 2029 година

American Express имат малко по-малък обсег на мрежата си спрямо Goldman Sachs и Mastercard, което най-малко в началото може да е фактор за някои консуматори.

Все още обаче окончателната договорка е надалеч от завършване. Apple са осведомени с хода на договарянията, като те могат да блокират вероятно съглашение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР