Ускорен растеж на кредитирането с 11,5% на годишна основа през

...
Ускорен растеж на кредитирането с 11,5% на годишна основа през
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити: За какво да внимаваме, когато теглим заем?

Ускорен напредък на кредитирането с 11,5% на годишна основа през октомври регистрира Българска народна банка. Анализатори обаче предизвестяват, че преференциалното финансиране при ипотечните заеми от време на време е рисково.

Силно търсене, само че не и прегряване регистрират финансови наблюдаващи за пазара на заеми у нас. Причината са към момента ниските лихви при ипотечните заеми.

" Финансирането на една покупка е относително на ниска цена и това поддържа високите цени, тъй като то се компенсира с по-евтини заеми ", сподели Иван Стойков, финансов съветник.

Банките разполагат с паричния запас, който да раздават под формата на заеми. Кредитополучавателите обаче би трябвало да са деликатни за изискванията на заемите си с плаваща рента, която сега е на ниски равнища, само че в бъдеще евентуално ще се повиши, предизвестяват специалистите. Причината - ограниченията на ЕЦБ и Българска народна банка ще се усещат от ден на ден от кредитополучателите.

" Сега имаме един тип промоция, което подтиква ипотечния заем повече от другия, само че тази промоция е краткотрайна. Първите няколко месеца ще плащаш ниска рента, по-късно ще скочи и доста от клиентите не го осъзнават това ", уточни Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ".

В последните години Българска народна банка вкара ограничения, с които да се забави темпа на кредитирането. Ако те не сработят, централната банка може да изиска и таван на съотношението сред заем и приход за всеки дебитор.

" Българска народна банка би трябвало да усили финансовите условия на банките, с цел да може с тези облаги банките да си ги капитализират и да си останат като запас за неприятни времена ", сподели Георги Ангелов.

Все отново анализаторите не чакат взрив на неприятните заеми.

" В момента няма предпоставки, тъй като лихвите са на такива равнища, че разрешават и по-голямо повишаване, което да не утежни чак толкоз доста бюджета ", коемнтира Иван Стойков.

За съпоставяне - растежът на кредитирането в страните от еврозоната е невисок.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР