Усилията за изграждане на основа в отношенията между САЩ и

...
Усилията за изграждане на основа в отношенията между САЩ и
Коментари Харесай

САЩ искат гореща линия с Китай като през Студената война

Усилията за създаване на основа в връзките сред Съединени американски щати и Китай към момента не са сполучливи и идващите месеци ще дефинират дали е допустимо да се възвърне градивната дипломация с Пекин. Това съобщи Кърт Кембъл, координатор по индо-тихоокеанските въпроси в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, оповестява " Ройтерс ".

Той акцентира нуждата от горещи линии като от времето на " Студената война "  и други спешни механизми.

Изказването му идва в миг на нараснало напрежение с Китай заради визитата в Съединени американски щати на президента на Тайван.

Кембъл уточни, че Вашингтон ясно е посочил на Пекин, че е подготвен за провеждането на нов диалог сред президента Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин.

" Ние сме готови и от наша позиция желаеме да поддържаме линиите за връзка отворени ", означи той.

Миналия месец, откакто американски изтребител свали предполагаем китайски шпионски балон, Байдън съобщи, че възнамерява да беседва със Си за случая и да " успокои пристрастеностите ", само че това към момента не се е случило и от този момент напрежението единствено нараства.

Кембъл означи, че китайците са показали отвращение да вземат участие в полемики за горещи линии, връзки за създаване на доверие или за спешни обстановка. Според него би било " виновна стъпка " да има такива механизми, като се има поради, че китайските и американските военни сили работят наоколо между тях.

" Създадохме ги по време на Студената война. Смятаме, че те са подобаващи и в този момент ", добави той.

По думи на Кембъл Съединени американски щати са в ранните стадии на нова фаза на конкурентни връзки с Китай.

Той призна, че в доста връзки напъните на Съединени американски щати за изглеждане на основа за двустранните връзки към момента не са сполучливи.

Мисля, че през идващите месеци ще стане ясно дали ще бъде възможно да се възвърне ефикасната, предвидима, градивна дипломация сред Съединените щати и Китай, добави Кембъл.

Президентът на Тайван Цай Инуън дойде в Ню Йорк в сряда на път за Централна Америка. На връщане към Тайпе идната седмица тя ще посети Лос Анджелис, където се чака да се срещне с ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти - среща, за която Китай предизвести, че може да докара до " сериозна борба " в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Посещението идва в миг, когато връзките на Съединени американски щати с Китай са - съгласно някои анализатори - на най-лошото си равнище, откогато Вашингтон възстановява връзките си с Пекин през 1979 година

Кембъл съобщи, че Съединените щати ускоряват фокуса си върху Индо-тихоокеанския регион въпреки войната в Украйна и това ще се види в бюджета и уговорките на страната.

Той уточни Индия, която би трябвало да взе участие в друга среща на върха на страните от Вишеградската четворка в Австралия през май, и акцентира, че съгласно него връзките ѝ със Съединените щати са най-важните за XXI век.

Кембъл съобщи, че Вашингтон желае да види повече индийски студенти в американските университети и повече американци в индийските колежи.

Той добави и че Съединените щати имат " амбициозна стратегия " за срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), на която ще са хазаин през ноември, и Байдън ще предприеме стъпки във връзка с решимостта на Съединени американски щати да имат освен дипломатическа и политическа роля в района и такава в региона на защитата, " само че също и жизненоважна икономическа и комерсиална роля ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР