„Усещането на голяма част от българите е, че се харчат

...
„Усещането на голяма част от българите е, че се харчат
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи на 17 лева

„ Усещането на огромна част от българите е, че се харчат доста пари без обилни резултати - този план за изменение и допълнение на ДОО е нищожно нещо, което се прави в поддръжка за безработните. Още повече, че тези промени трябваше да бъдат направени по-рано. " Това съобщи от трибуната на Народното събрание националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков. Той изясни, че се оферират промени в размера и периода за компенсации, които да влязат в действие от 1 октомври 2020, като се планува минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се усили от 9 на 12 лв..
„ Посоката е вярна, само че стъпките не са задоволително смели. За да осигурим по-висока отбрана на безработните лица в изискванията на епидемията, от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България " още веднъж предлагаме няколко неща - вие оферирате минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се усили от 9 на 12 лв., 33 хиляди лица на минимално обезщетение. Каква е логиката? Няма обосновка за какво тъкмо 12 лв.. Отделен е въпросът за какво повече от 1/3 от безработните са с минимално обезщетение ", добави Гьоков. По думите му от левицата оферират по-значително нарастване - в размер 60 на 100 от минималното заплащане или МРЗ - 17 лв..
„ Това е наложително. И то не е като противоепидемиологична мярка за подкрепяне, в поддръжка на хората, останали без прехранване, а като разумна стъпка - с цел да се следва логиката при установяване размера на компенсацията ", безапелационен е Гьоков. По думите му ще бъде заслужено, откакто законодателно е избран размер на компенсацията на 60 % от междинния застрахователен приход, да се дефинира и долна граница на 60 % от МРЗ.



Надя Клисурска към ръководещите: Поне уважете хората с едно обикновено обезщетение за безработица
„ Българска социалистическа партия е поредна в предложенията, свързани с минималното на ден обезщетение. За страдание, с определянето на бюджета на ДОО, минималното на ден обезщетение за безработица всяка година бива замразявано и хората досега получават до 180 лева месечно. В момента освен това предложение, хората, които ще получават това обезщетение, ще получават към 252 лева.- доста по-нисък приход от прага на бедността. " Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Надя Клисурска от парламентарната естрада.
Тя напомни, че в годините, когато Българска социалистическа партия е управлявала, това обезщетение се е равнявало на към 60% от минималната работна заплата и акцентира, че това би било в размер на 17 лева дневно.
„ През май месец синдикати и работодатели се споразумяха за социално-икономическите ограничения и тогава припознаха тази мярка за увеличение на минималното на ден обезщетение за безработица на 17 лева За страдание, ръководещите извънредно закъсняха - това предложение трябваше да се направи, когато ние го направихме - при разискването на Закона за здравето ", означи Клисурска.
„ Поне уважете хората, които сега са безработни и следва да посрещнат идните зимни месеци, с едно обикновено минимално на ден обезщетение, което се равнява отново на сума, по-малка от прага на бедността, само че най-малко на близка до него - на 357 лева на месец ", прикани Надя Клисурска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР