Усещането идва от това, че в последните няколко години нямаше

...
Усещането идва от това, че в последните няколко години нямаше
Коментари Харесай

Макроикономистът Васил Караиванов: Търговците залагат буферни печалби

" Усещането идва от това, че в последните няколко години нямаше инфлация. Даже по едно време имаше дефлация. Доходите по малко растяха, нарастваха и това беше добре за хората. Изведнъж имаме скок на цените и той стартира още от 2021 година, 2022-ра доста се изостри. Сега сме в онази фаза, в която имаме продължаващият цикъл на повишение на цените ". Това уточни пред БНР макроикономистът гл. ас. Васил Караиванов, учител в Стопанския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Имаме към 2 години развой на инфлация. Същевременно търговците, които не знаят какъв брой ще им бъдат нараснали на тях цените, употребяват остаряла техника да вдигнат цените повече, а пък по-нататък, в случай че потребителите не могат да устоят на тези цени, ще ги смъкват, изясни той.
" Да забележим до какво равнище, психическо, ги боли. "
Залага се една буферна облага заради несигурността дали в бъдеще цените няма да се покачат отново, посочи Караиванов.

България е огромен вносител на хранителни артикули, подсети макроикономистът. Той посочи за какво енергийните помощи не водят до спад на цените.
" И в действителност имаме непознат производител, търговци на няколко равнища, плюс търговеца на дребно, които по никакъв метод не се въздействат от енергийните помощи. Това е напълно различен канал. "

Държавната регулация може да подейства като утешение на хората, само че може би ще генерира и много отчаяние, изрази мнение Караиванов.
" Може да има и противоположният резултат. Може да се стигне до такава степен да се скрият количества – разнообразни механизми за заобикаляне на контролирани цени. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР