Усърдното издирване на жертвите на горския пожар в Мауи продължава със стотици все още изчезнали

...
Продължаващото издирване на жертвите на най-смъртоносния горски пожар в САЩ
Коментари Харесай

Продължаващото издирване на жертвите на най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век продължи сериозно във вторник на хавайския остров Мауи. Потвърдено е, че най-малко 99 души са загинали в пожара, който унищожи по-голямата част от историческия пристанищен град Лахайна - един от няколкото пожара, избухнали в Мауи на 8 август - но стотици други остават в неизвестност.

Говорейки във вторник на събитие в Милуоки, Уисконсин, президентът Байдън каза, че всички федерални ресурси са предоставени на Хаваите.

„Всеки актив, от който се нуждаят, ще бъде там за тях“, каза г-н Байдън. — И ще бъдем там в Мауи, колкото е нужно.

г-н Байдън каза, че администрацията му „изпраща федерален персонал“ в Мауи, за да „помогне на смелите пожарникари и лица, които бързо реагират, много от които са загубили собствените си домове, имотите си, докато са навън, разбивайки врата си, за да спасяват други хора“. p>

Около 500 жители на Лахайна в момента са настанени в спешни приюти, каза Тури, докато 3400 жители са се регистрирали във FEMA за икономическа помощ.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги също е разположило около 75 служители, заедно с екип за идентификация на жертви, според Джонатан Грийн, заместник-помощник-секретар директор на HHS Office of Response.

Най-малко 25% от зоната на изгарянето е била обходена от екипи за търсене и спасяване с трупни кучета, казаха служители на Мауи в понеделник.

Какво знаем за жертвите на пожара в Лахайна?

Само четири от жертвите досега са положително идентифицирани, според полицията на окръг Мауи. Имената им ще бъдат оповестени, след като бъдат уведомени семействата им. Други 13 ДНК профила са получени от жертви, каза полицията, а 41 ДНК профила са получени от членове на семействата на изчезналите.

Заедно с вече откритите 99 тела, губернаторът на Хаваите Джош Грийн изчисли в понеделник, че около 1300 души остават в неизвестност.

Според данните от преброяването през 2020 г. общността Лахайна има население от около 12 700 души. Общото население на Мауи е около 165 000 души.

Това бележи най-смъртоносния пожар в САЩ от 1918 г., когато пожарите в Клокет и Муз Лейк в Минесота и Уисконсин отнеха живота на 453 души, според Националната асоциация за противопожарна защита.

Колко сгради са били унищожени?

Поне 2200 сгради са били унищожени или повредени при пожара в Лахайна, според предварителните числа, публикувани през уикенда от Тихоокеанската катастрофа на Хавайския университет Център. Около 86% от тях са жилищни.

Според Hawaiian Electric Company, доставчик на комунални услуги за 95% от Хаваите, около 2000 домове и предприятия са били без електричество. Представители на Мауи подчертаха, че този брой не включва повече от 2000 структури, за които се смята, че са унищожени.

Държавният департамент по здравеопазване на Хаваите помоли тези, на които е разрешено да се върнат в Лахайна, да бъдат внимателни поради токсичната пепел и химикали като азбест, арсен, олово и отломки. Много жители изразиха разочарование, че нямат достъп до домовете си.

„Фактът, че ни затрудняват да се върнем там, откъдето сме“, каза Анастейя Аркангел-Панг, която загуби дома си в пожара. „Просто е трудно и невероятно. Искам да кажа, че все още имам близки, които са в капан.“

CBS News научи, че няколко жертви са били открити сред развалините от собствените им семейства. Семейство Тоне и Такафуа откриха четирима от членовете на семейството си — включително 7-годишно момиче — в изгоряла кола.

Колко част от Мауи е изгоряла?

три горски пожара, които избухнаха на 8 август, досега са изгорили около 4,45 квадратни мили, според служители на Мауи. Два от трите пожара все още горят, като десетки пожарникари работят по земя и въздух, за да изградят ограничителни линии и да наблюдават за всякакви горещи точки и пожари.

Пожарът в Лахайна, най-големият от трите с площ от 3,39 квадратни мили, беше овладян на 85% във вторник.

Пожарът Upcountry/Kula, който изгори малко повече от квадратна миля, беше овладян на 65%. Той е разрушил 19 къщи, включително дома на Свитхарт Мори в Кула.

Мори каза пред CBS News във вторник, че тя и семейството й са избягали безопасно.

„За щастие се измъкнахме живи, преди да избухне огънят“, каза Мори.

Мори каза, че планира да остане и да възстанови.

„Това е моята земя“, каза Мори. Ние от тук. Това е моята страна. Така че не мога да отида никъде. Знаеш ли, мисля да се преместя в САЩ, защото тук е много скъпо. Но къде отивам? Не ми е мястото там."

Пожарът Пулеху/Кихей беше напълно овладян през уикенда.

Как започнаха горските пожари в Мауи?

Причината горските пожари остават в процес на разследване. Местните правителствени агенции са подложени на интензивен контрол за действията си, докато пожарът в Лахайна се разпространяваше.

Според графика, предоставен от окръг Мауи, за първи път е съобщено за пожар от три акра близо до Lahaina Intermediate School малко след 6:30 сутринта местно време сутринта на 8 август. Около два часа по-късно, малко преди 9 сутринта, пожарът беше обявен за 100% овладян.

С мощни пориви на вятъра от урагана Дора, удрящ острова, четири училища в Западен Мауи бяха затворени поради опасни условия, според Министерството на образованието на Хаваите.

След това, приблизително в 15:30 ч., пожарът - който беше избухнал преди докладвано като напълно овладяно — избухна и внезапно избухна с помощта на ветровете на Дора със скорост 60 мили/ч. Нито една от аварийните сирени на острова не се задейства, когато пожарът избухна, а след прекъсване на тока жителите на Лахайна казаха, че не са получили текстови сигнали.

Много бяха хванати напълно неподготвени и с едва достатъчно време да избягат от пламъците.

„Това беше вид страх и паника, каквито никога не съм изпитвала през живота си“, каза жителката на Лахайна Кауена Кахула пред CBS News.

Кахула каза, че без предупреждение за евакуация, тя е последвала колона от коли към това, което според нея ще бъде безопасно, но вместо това „охотно, несъзнателно, сляпо се е насочила към огъня.“

„Не знаех, докато не се появиха големи черни гъбени облаци дим, които продължаваха да се натрупват все по-големи и по-големи“, каза Кахула.

Проблемите настъпиха каскадно след избухването на пожара. Пожарните екипи не са имали водно налягане поради повредени от вода тръби, които са изтекли и са пресъхнали, каза служител на комуналните услуги пред CBS News. критично вземане на решения и постоянни политики, водещи до, по време и след горските пожари."

Грийн каза в понеделник, че разследването има за цел „не да намери вина в никого, а да каже защо това е проработило и това не е проработило“.

— Нора О'Донъл, Джонатан Виглиоти, Лилия Лучано и Джордан Фрайман допринесоха за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР