Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията.

...
Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията.
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК


Урсула фон дер Лайен е първата германка, която оглавява Еврокомисията. За нея гласоподаваха 383 евродепутати. Гласуването на евродепутатите за ръководител на Европейската комисия завърши. За нея гласоподаваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха срещу, 22 се въздържаха, 1 глас беше разгласен за недействителен, съобщи БНР.

Гласувахте за Европа, изправени сме пред провокации, с които би трябвало да се оправим дружно, съобщи новата председателка на Европейската комисия незабавно след гласуването. Тя би трябвало да поеме поста от Жан-Клод Юнкер на 1 ноември и ще стане първата жена отпред на Европейска комисия.

По-рано Урсула фон дер Лайен показа целите си в пленарна зала. Тя се разгласи твърдо в интерес на Истанбулската спогодба, повтори тезата си за минимална работна заплата в границите на Европейски Съюз, застана зад концепцията за заслужено данъчно облагане, в т. ч. и на огромните цифрови корпорации и даде обещание, че ще показа първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде реализиране на въглероден неутралитет до 2050 година.

Урсула фон дер Лайен е майка на седем деца и министър в четири държавни управления, щерка на министър председател на Долна Саксония и потомка на един от най-успешните съветски индустриалци барон Лев Герасимович Кноп.

Първите 13 години от живота си тя прекарва в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт, който по-късно става министър председател на провинция Долна Саксония, заема редица основни постове в Европейската икономическа общественост и в Европейската общественост – предшествениците на днешния Европейски съюз (ЕС). Тъкмо с помощта на тази предистория, и за разлика от доста свои колеги-министри в Берлин, Урсула фон дер Лайен приказва съвършено британски и френски, съобщи БГНЕС.

След довеждане докрай на гимназия Урсула фон дер Лайен учи в университетите в Гьотинген и Мюнстер, където учи стопанска система. През 1978 година учи в Лондон бизнес скул. По-късно през 1987 година приключва медицина в Хановер и става доктор. От 1988 до 1992 година работи като доктор помощник в гинекологичното поделение на университетската клиника в Хановер. От 1992 до 1996 година дружно със фамилията си живее в Калифорния, където нейният брачен партньор е учител в Станфордския университет.

Урсула фон дер Лайен става член на ХДС през 1990 година Тя е определена в Ландтага на Долна Саксония през 2003 година, а от 2003 до 2005 година е член на държавното управление на Кристиан Вулф, дава отговор за обществените въпроси, фамилията и опазването на здравето.

В държавните управления на Ангела Меркел Урсула фон дер Лайен заема разнообразни постове. Майката на седем деца на първо време пое министерството на фамилията, възрастните, дамите и децата, където в интервала 2005-2009 година съумя да слага необикновени и мощни акценти. Тя започва новите помощи за родители и съумя да активизира доста средства от държавния бюджет за развъждането на деца.

Във втория кабинет на Ангела Меркел през 2009 година дипломираната лекарка пое министерството на труда и общественото дело, а четири години по-късно стана министър на защитата. Този пост тя резервира и в последния съдружен кабинет на християндемократите и социалдемократите – до 15 юли, когато тя разгласи, че ще подаде оставка.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и постоянно е стояла като нейна здрава опора – както в държавното управление, по този начин и в партията. Мнозина даже я смятаха за допустима наследничка на канцлерката.

В министерството на защитата Урсула фон дер Лайен се захвана с многочислените проблеми на Бундесвера. Германската войска към този момент от много време се мъчи заради остарялата и дефектна техника, заради недообмислените оръжейни планове и острия дефицит на експерти. Министърката упражни мощен напън, в това число и посредством медиите, и съумя да се пребори за увеличение на бюджета. Друга нейна самодейност съумя да спре стопяването на армията: за пръв път след Обединението на Германия, под нейно ръководство Бундесверът усили своята бройка. Фон дер Лайен съумя да трансформира отбранителната политика във забележим детайл от немската външна политика.

Но по имиджа на Урсула фон дер Лайен се появиха и доста драскотини – както поради нейни противоречиви лични решения, по този начин и в следствие от редица кавги. Важни оръжейни планове продължиха да буксуват и под нейното управление.

Разчу се и за дейностите на една нейна някогашна съветничка, която Фон дер Лайен направи заместник-министър – най-много за скъпо струващите консултанти, доведени в министерството. В момента с „ консултантската афера” се занимава специфична комисия на Бундестага, пред която Урсула фон дер Лайен ще се изправи през декември.

Въпреки тези проблеми мнозина наблюдаващи считат, че тя ще има доста преимущества на брюкселската сцена. Например в региона на общата защитата, където Фон дер Лайен с триумф работи за построяването на европейски защитителен съюз. Тя акцентира, че този съюз не влиза в несъгласие с НАТО – това са просто две страни на един и същи орден, уверена е тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР