урският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е неприемливо САЩ,

...
урският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е неприемливо САЩ,
Коментари Харесай

Ердоган се противопостави на САЩ, Франция и Русия

урският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че е недопустимо Съединени американски щати, Русия и Франция да вземат участие в напъните за търсене на помирение в противоречивия кавказки регион Нагорни Карабах, откакто са неглижирали проблемите там 30 години.

Ердоган повтори, че Армения би трябвало да се изтегли от Нагорни Карабах, в случай че задачата е да се реализира дълготраен мир в района, където стълкновенията сред силите на Азербайджан и Армения не престават към този момент пети ден.

В четвъртък в взаимно изказване президентите на Франция, Русия и Съединени американски щати желаеха неотложно помирение сред Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах и приканиха за неотложно връщане към договарянията. Изявлението на Макрон, Путин и Тръмп бе в качеството им на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Минската група на ОССЕ посредничи от 1994 година в договарянията сред Армения и Азербайджан за намиране на решение на спора. През 1991 Нагорни Карабах, който до този миг е със статут на самостоятелна област в състава на Азербайджанската ССР, само че е обитаем най-вече с етнически арменци, афишира самостоятелност. Този акт не е приет от интернационалната общественост, само че статутът на територията, следена от Армения, остава противоречив.

В неделя избухнаха боеве сред азербайджанските сили и сепаратистите, подкрепяни от Армения. До момента се оповестява за минимум 128 жертви.

Според американски медии настояването на Путин, Макрон и Тръмп ускорява натиска върху Турция. Военната поддръжка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Азербайджан и войнствената му изразителност са осъждани както от Москва, по този начин и от съдружниците на Анкара в НАТО, написа "Ню Йорк таймс ". Конфликтът покачва напрежението сред Русия и Турция, които поддържат противникови страни в гражданските войни в Либия и Сирия. Русия има военна база в Армения и съглашение за взаимна защита с Ереван, което обаче не се отнася за противоречивия регион. Москва се опълчва на напъните на Ердоган за разширение на турското въздействие в обичайно доминирания от Русия Кавказки район. Южен Кавказ в този момент наподобява се трансформира в трети спектакъл за разрастване на силовото съревнование сред Русия и Турция, разяснява английският в. "Гардиън ".

"Недопустимо е, че в този момент Минската група желае преустановяване на огъня в Нагорни Карабах. Те би трябвало да изискат първо Армения да напусне окупираните територии на Нагорни Карабах ", съобщи Ердоган при откриването на новата сесия на турския парламент.. Той уточни, че Турция "продължава да поддържа Азербайджан на правилото "две страни, една нация ". "Пътят към дълготраен мир минава през изтеглянето на Армения от окупираните азербайджански земи ", съобщи турският водач.

Той предизвести, че "онези, които поддържат злосторниците, ще дават отговор пред съвестта на човечеството ". Според турското издание "Йени акит " думите на Ердоган визират освен дейностите на арменците в Нагорни Карабах, само че и тези на Гърция и кипърските гърци в Източното Средиземноморие и на Израел в Палестина.

По отношение на обстановката в Източно Средиземно море Ердоган съобщи, че "Турция никога не преследва конфликт, напрежение и неправда в Средиземноморието ". "Нашето само предпочитание е да бъде проявено почитание към правата на нашата страна. Наш приоритет е разрешаването на различията по обективен метод ", сподели той.

В изявлението си турският президент засегна и израелско-палестинския въпрос, като сподели, че за Турция "палестинският въпрос не е елементарен геополитически проблем ". "В този град, който бяхме принудени да напуснем със сълзи на очи, към момента има следи от османската опозиция. Ерусалим е наш град, град от нас ", сподели Ердоган.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР