Ураганни ветрове бушуваха в половин България! В Пловдив от паднало

...
Ураганни ветрове бушуваха в половин България! В Пловдив от паднало
Коментари Харесай

Ураганни ветрове удариха половин България

Ураганни ветрове бушуваха в половин България!

В Пловдив от паднало дърво пострадаха деца, на доста места са нанесени материални вреди.

Във Враца оповестиха отчасти бедствено състояние. В града има голям брой паднали покриви и керемиди. Паднали дървета затвориха прохода “Петрохан ”!.

За целия ден в този район беше в действие най-високия код за рисково време - аленият.

Пловдив

Дърво падна върху 4 деца в Пловдив, до момента в който седели на скамейка в парк. Те са на възраст 12 и 13 години и са признати в болница с пострадвания. Едно от тях е със строшен прешлен, а друго с травма на главата.

“Дърво се стоварило на пейката, на която са си почивали децата. Попитах я какво е, сподели, че доста я боли гърба и не може да се изправи. За мен обстановката е много нелепа ”, сподели Светослав Атанасов, татко на едно от потърпевшите деца.

“За страдание някакъв ентусиазъм на вятър е съборил дървото. Всичко към този момент е отстранено ”, удостовери Георги Георгиев, механически началник „ Градини и паркове ”.

Силният вятър събори и дърво върху три коли. А пострадалите са подготвени да съдят община Пловдив.

“Пораженията по колата ми са килнат покрив, счупено задно стъкло и изкривени други ламарини, като багажник и калници ”, сподели Андон Тръпков.

София

В София няколко борчета се сгромолясоха върху автобусна спирка в квартал „ Орландовци ”. Пострадали хора няма, десетки семейства останаха без ток.

Бурният вятър отнесе част от покрива на Министерския съвет, до момента в който държавното управление се отчиташе. Повреден беше и покривът на Българска академия на науките. А поради сигурност през днешния ден учениците от 133-то учебно заведение не бяха допускани в двора.

“От вятъра имахме наклонени антени по сигнал на живущите към учебното заведение. Имаше спешен екип рано сутринта. Отстранено е, няма никаква заплаха за децата ”, сподели шеф Даниела Борисова.

И през днешния ден вятърът засегна летище София. Докато през вчерашния ден засегнатите полети бяха 12, през днешния ден са два - един анулиран и един пренасочен към летище в Букурещ.

Монтана

Паднали клони и рискови предмети разнесе вятърът и в Монтана. А проходът „ Петрохан ” беше затворен поради съборени от бурята дървета.

Враца

Ураганен вятър бушува към този момент второ денонощие във Враца. От 130 километра в час през първото, през днешния ден поривите стигнаха и до 150 км/ч. Има съборени покриви, изкоренени дървета, потърпевши хора. Обявено беше отчасти бедствено състояние. Днешният ден беше неучебен за децата.

Силният вятър поваля и хора по улиците. Затова управляващите излязоха с апел хората да си останат у дома. Хората в града с безпокойствие наблюдават това, което се случва втори ден и търсят помощ.

По думите на кмета на Враца - Калин Каменов, имало и потърпевши жители, засегнати от падащи предмети и хвърчащи камъни.

Десетки са и през днешния ден сигналите за пречупени и изтръгнати от вятъра дървета. В едно такова на влизане във Враца се удари и влакова комбинация, пътуваща от Видин. По щастливо стичане на събитията няма съществено потърпевши хора. Въпреки това обстановката наподобява комплицирана. Затова бедственото състояние остава в действие и даже уголемява периметъра си с няколко дребни обитаеми места, в които също има отчасти съборени покриви. Над 15 е броят на селата, в които електрозахранването беше прекратено отчасти или напълно.

Частично бедствено състояние разгласи и община Криводол, където вятърът също вилнее втори ден. А камбаната върху Кулата на Мешчиите втори ден не стопира да бие под клатушкащия се купол.

Хората не считат, че ще падне, тъй като е устояла епохи наред.

Аварийните екипи въпреки всичко пробват да оказват помощ в очакване на момента, в който ще спре вятъра, с цел да стартират възстановителните работи.

Още на следващия ден обаче се чака вятърът да утихне.

Средиземноморския циклон провинен за ураганните ветрове и топлото време, на следващия ден ще се движи на изток и ще отслабва.Така още сутринта в Западна България мощният южен вятър ще стихне, а във вечерните часове това ще се случи и в източните региони.

Същият циклон обаче ще донесе интензивни превалявания в западните региони, където в петък ще е в действие жълт код за количества до 35 литра на квадратен метър.

През идващите дни над Балканите ще нахлува и по-студен въздух и температурите последователно ще придобият зимни стойности. Бързам да успокоя и всички фенове на зимните спортове, защото в планините чакаме да се натрупа до 30-40 сантиметра нов сняг. Така че въпреки всичко зимата в страната ще пристигна въпреки и с много огромно забавяне, описа Нова тв в репортаж от през днешния ден.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР