Ураганът Лий се очаква да стане „изключително опасен“ до петък

...
Очаква се ураганът Лий да стане изключително опасен“ до петък,
Коментари Харесай

Очаква се ураганът Лий да стане „изключително опасен“ до петък, като Националният център за ураганите на САЩ (NHC) предупреждава за животозастрашаващи вълни близо до североизточната част на Карибите.

„Прогнозите на Lee ще се превърнат в изключително опасен голям ураган до петък … големи океански вълни вероятно ще достигнат Малките Антили, Вирджинските острови и Пуерто Рико през уикенда“, каза NHC тракерът в последната си актуализация в четвъртък.< /p>

Той добави, че е вероятно подобни вълни да причинят животозастрашаващи вълни и разкъсвания.

Според Националната метеорологична служба в Сан Хуан, моретата около Пуерто Рико може да се покачат с 12 фута (3,7 метра).

„Все още има твърде много несигурност по отношение на валежите и възможните въздействия на вятъра, тъй като се очаква Лий да премине няколкостотин мили северно от островите“, се казва в съобщението.

В предишната си актуализация късно в сряда NHC каза, че ураганът се е намирал на около 1130 мили (1815 км) източно от северните подветрени острови. Имаше максимални постоянни ветрове от 75 мили в час (120 км/ч) и се движеше на запад-северозапад с 14 мили в час (22 км/ч).

Текущите прогнози показват, че не достига сушата, а преминава североизточно от Британските Вирджински острови, които все още се възстановяват от ураганите Мария и Ирма през септември 2017 г.

„Има потенциала да се превърне в мощен ураган от категория 5, най-силният ураган за годината“, каза Джонатан Портър, главен метеоролог за AccuWeather, пред Асошиейтед прес.

Лий е 12-ата наречена буря от сезона на ураганите в Атлантическия океан, който продължава от 1 юни до 30 ноември.

Националната администрация за океана и атмосферата предупреди през август, че тазгодишният сезон ще доведе до над нормален брой бури.

Прогнозирани са между 14 и 21 наименувани бури. От тях шест до 11 може да се превърнат в урагани, като два до пет от тях е възможно да станат големи урагани, каза агенцията.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР