Ураганът Идалия връхлита Флорида като буря от категория 3

...
Ураганът Идалия достигна западното крайбрежие на Флорида като опасна буря
Коментари Харесай

Ураганът Идалия достигна западното крайбрежие на Флорида като опасна буря от категория 3 в сряда и отприщи животозастрашаващи вълни и валежи в район, който не е свикнал с подобни удари.

Idalia излезе на брега в слабо населения район Big Bend, където Florida Panhandle се извива в полуострова.

На жителите на Флорида, живеещи в уязвими крайбрежни зони, беше наредено да си съберат багажа и да напуснат, докато Idalia набираше сила в топлите води на Мексикански залив. А онези, които не са го направили, са били предупредени да намерят безопасно място, докато бурята се придвижва.

„Не излагайте живота си на риск, като правите нещо глупаво в този момент“, каза губернатор Рон ДеСантис на пресконференция в сряда сутрин. „Това нещо е мощно. Ако сте вътре, просто се наведете, докато не ви подмине.”

Вълната на бурята може да достигне до 15 фута (4,5 метра) на някои места.

Националната метеорологична служба в Талахаси нарече Идалия „безпрецедентна събитие“, тъй като нито един голям регистриран ураган никога не е преминавал през залива, граничещ с Биг Бенд. Щатът, който все още се справя с продължаващите щети от миналогодишния ураган Иън, се страхуваше от катастрофални резултати.

Но не всички се вслушаха в предупреждението да напуснат.

Анди Бейр, собственик на Island Hotel на Cedar Key, каза, че възнамерява да „гледа дете“ на неговата нощувка със закуска, която е преди Гражданската война. Сградата не се е наводнявала през почти 20-те години, откакто той я притежава, дори когато ураганът Хермайн наводни града през 2016 г.

„Като пазач на най-старата сграда в Сидър Кий, просто се чувствам сякаш трябва да бъди тук“, каза Баир. „Ние многократно сме доказвали, че няма да се измием. Може да се чувстваме малко неудобно за няколко дни, но в крайна сметка ще се оправим.“

Idalia прерасна в система от категория 2 във вторник следобед и стана категория 3 само часове по-рано в сряда, преди да се засили до категория 4 и след това леко да отслабне до висока категория 3. Националната метеорологична служба в Талахаси нарече Idalia „ безпрецедентно събитие“, тъй като нито един голям регистриран ураган никога не е преминавал през залива, граничещ с Биг Бенд.

Ураганите се измерват по скала от пет категории, като категория 5 е най-силната. Буря от категория 3 е първата по скалата, считана за голям ураган, а Националният център за урагани казва, че буря от категория 4 нанася „катастрофални щети“.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР