Управляващото мнозинство променя закона за Комисията за противодействие на корупцията

...
Управляващото мнозинство променя закона за Комисията за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Управляващите променят закона за КПКОНПИ за специален човек

Управляващото болшинство трансформира закона за Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) за специфичен човек, разяснява пред публицисти ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя сподели, че депутатите от левицата няма да влязат в пленарната зала за гласоподаване на настояването за премахване на ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на което са вносители.

Мнозинството избра Пламен Георгиев и тогава гласувахме срещу, имахме причини – не ни чуха, избраха си го, в този момент им предлагаме да си го сменят.

Вместо това обаче, пристъпват към следващата неверна стъпка – трансформират закона за КПКОНПИ, като трансформират изискванията, на които би трябвало да дава отговор ръководителят, тъй като го вършат още веднъж за специфичен човек ", съобщи Нинова.

Относно коментара на премиера Бойко Борисов, че това, което е препоръчано през вчерашния ден на съвещанието на КСНС при президента, е било " избирателен подарък за госпожа Нинова ", водачът на Българска социалистическа партия сподели: " Когато министър председателят няма причини по сериозната тематика за размерите на корупцията, обхванала всички равнища на ръководството в страната, си измисля сходни внушения ".

Тя уточни, че антикорупционният закон, който са предложили през вчерашния ден, не е нов, а преди една година е водена същата полемика. Според левицата ръководителят на КПКОНПИ би трябвало да се назначава от президентската институция.

" Виждате, че този модел на антикорупционен закон към този момент даде своите недостатъци – Пламен Георгиев, назначен от Цветанов, би трябвало да ревизира Цветанов, откакто самият Георгиев е в спор ", разяснява тя.

В отговор на въпрос Нинова дефинира разликите в изявленията на премиера и президента като " ясна разграничителна линия сред статуквото и смяната ".

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява още, че през днешния ден Изпълнителното бюро е разискало въпроса с имотната инспекция на депутата от левицата Валери Жаблянов и помоли да се прави разлика.

" Разбира се, за всеки би трябвало да има инспекция, в това число и за Валери Жаблянов, и той е подготвен да спомага, само че голямата разлика в този случай и случаите в ГЕРБ е, че те са придобили тези жилища, възползвайки се от властта, става въпрос за търговия с въздействие ", сподели Нинова и означи, че Българска социалистическа партия не е в ръководството.

" Няма предпазени априори лица ", съобщи още водачът на Българска социалистическа партия и уточни, че президент, министър председател, депутати, общински съветници – всички са равни пред закона.

Корнелия Нинова разяснява тематиката откакто внесе документите за регистрация на коалиция " Българска социалистическа партия за България " за присъединяване в европейските избори на 26 май.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР