Управляващото мнозинство, което само нарече себе си сглобка“ променя всяка

...
Управляващото мнозинство, което само нарече себе си сглобка“ променя всяка
Коментари Харесай

Инициативният комитет за Трети март: Искаме да видим конкретните текстове за промяна в Конституцията, както и гласуванията

Управляващото болшинство, което единствено назова себе си „ сглобка “ трансформира всяка седмица своята позиция за националния празник. Искаме да забележим съответните текстове за смяна в Конституцията, както и гласуванията. Това разяснява Петър Витанов, ръководител на Инициативния комитет за референдум за Трети март – националният празник на Република България по отношение на медийни запитвания. Повод за тях е днешното на водача на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание, който заяви, че неговата партия няма да поддържа смяна на националния празник. 

„ Още когато се събираше Инициативният комитет предупредихме ръководещите, че публичните настройки са мощно отрицателни по отношение на концепцията за смяна на националния ни празник. В полемиката се включиха уважавани историци и общественици, които странят от политическото злободневие, само че които бяха безапелационни, че Трети март е националният празник и опълчването на дати и исторически събития ще донесе още по-голямо разделяне измежду българските жители, тъй като става въпрос за груба замяна на националната памет. Политиците от ръководещата коалиция не се вслушаха в тези гласове. Не се вслушаха и в гласа на народа, измерен от редица социологически изследвания и показващ, че над 70 % от нашите сънародници желаят националния празник да остане Трети март “, разяснява Витанов. 

Комитет от повече от 70 политици, общественици, лекари, публицисти, студенти, спортисти  внесе предишния четвъртък заявление в Народното събрание за пускане на подписка за референдум по тематиката. За една седмица има заявки от цялата страна от неправителствени организации и инициативни комитети, които желаят да вземат участие в събирането на подписи. 

„ Интересът е голям. Към самодейността всеки ден се причисляват хора от целия политически набор, с разнообразни специалности и ползи. Така че нашите дейности ще бъдат съобразени с тяхното предпочитание – да запазим Трети март “, добави евродепутатът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР