Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева приключи в неделя визитата

...
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева приключи в неделя визитата
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева започна азиатската си обиколка от Китай, демонстрирайки доверието на МВФ в икономическите перспективи на страната

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева завърши в неделя визитата си в Китай, където имаше срещи с голям брой високопоставени държавни чиновници.

Според специалисти, изборът на Пекин като първа спирка от азиатската обиколка на Георгиева акцентира трайното районно и световно значение на китайската стопанска система, и е в контрастност с някои задгранични медийни разкази, които приказват за спад. 

Кметът на Шанхай Гун Джън се е срещнал в събота с Георгиева, съгласно формалния акаунт на градската администрация в обществената медия WeChat. По време на диалога им Гун е отбелязал, че Шанхай форсира построяването на града като водещ международен финансов център с фокус върху браншове като цифрова и зелена промяна. Той е изразил вяра да ускори съдействието с МВФ за по-нататъшно поощряване на отварянето и свързаността на Шанхай с световния финансов бранш. 

Кристалина Георгиева е декларирала, че Шанхай е съдействал доста за поощряване на икономическото развиване на Китай и света и е  подчертала важността  на напъните за икономическа промяна за повишение успеваемостта на производството на фона на световната неустановеност и икономическото закъснение. Тя е похвалила достиженията на Шанхай в насърчаването на зелено и нисковъглеродно развиване, наблягайки че МВФ има предпочитание да задълбочи съдействието си с китайския мегаполис в името на световния стопански прогрес. 

„ Георгиева избра Китай за своя първа спирка в Азия, което акцентира смисъла на страната за поощряване на световното икономическо развиване “, споделя Ху Циму, заместник-генерален секретар на „ Форум 50 “ за интеграция на цифровата и действителната стопански системи, в коментар за изданието Global Times. 

Друг стопански коментатор – Тиен Юн, е на мнение, че МВФ продължава да има вяра, че Китай ще служи като съществена движеща мощ за световното икономическо възобновяване и тази година. Той означи, че „ решението да се стартира с Китай служи на съответна цел, като се стреми дейно да оцени положението на китайската стопанска система и ограниченията, признати от (китайското) държавно управление “.

В петък, когато китайският министър председател Ли Цян се срещна с Кристалина Георгиева в Пекин, той сподели, че държавното управление му ще усъвършенства средата за развиване на частните предприятия, ще усъвършенства мащаба и структурата на външната търговия и ще постави повече старания за привличане и потребление на непознат капитал. „ Страната ни е уверена и способна да реализира стабилно и устойчиво икономическо развиване “, означи Ли. 

„ Тъй като Китай способства за една трета от международния стопански напредък – сподели Георгиева при диалога си с Ли Цян – МВФ прави оценка солидните старания, положени от страната за неговото поощряване и прави оценка водещата ѝ роля в поддръжка на уязвимите групи, както и на хората с ниски и междинни приходи “.

През април МВФ предвижда, че стопанската система на Китай ще нарасне с 5,2 % през 2023 година, надвишавайки 3-процентния растеж от 2022 година Въпреки че някои западни медии приказват за спад в китайската стопанска система, специалисти означават, че Пекин резервира главните си стопански мотори и резистентност за продължаващо развиване, като в същото време подхваща съответни ограничения за справяне с актуалните компликации, очаквайки по-нататъшно ускорение. 

„ Китай способства за икономическото развиване на света в разнообразни формати. Например националният експорт на налични, само че висококачествени артикули ще помогне за ограничение на световната инфлация “, споделя Ху Циму. 

„ Основният фокус за икономическото възобновяване и напредък на Китай към момента е подложен върху висококачественото развиване, а не зависи единствено от бързото възобновяване на бранша на парцелите “, счита проф. Кун И от Университета за финанси и стопанска система в Тиендзин. Той чака да бъдат въведени и по-силни фискални политики, което ще бъде удобно в доста аспекти, като понижаване на задълженията на локалните управляващи и по-нататъшно подсилване на икономическото развиване. 

Кун означи, че фискалната поддръжка в допълнение ще подкрепи възобновяване и растежа на локалните предприятия, което ще докара до ефикасен подтик и за заетостта. „ Производствената мощност на Китай и напредъкът, реализиран в личните нововъведения и софтуерното развиване, ще играят жизненоважна роля в поддръжка на стопанската система. Правителството вкара по-енергични политики през последните дни, с цел да поддържа стопанската система на всички фронтове, в това число частния бранш, недвижимите парцели, валутата и заетостта, за нейното в допълнение стимулиране и повишение доверие на пазара “, показва той. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР