Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Великобритания

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Великобритания
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева с важно послание

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева прикани Англия и други страни по света да одобряват " кохерентни и поредни " политики. Това сподели Георгиева по време на конференция във Вашингтон, в коментар, по отношение на английския минибюджет, довел до разтърсвания на финансовите пазари през последните седмици, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Нашето обръщение към всички, освен към Англия, е, че фискалната политика (водена от държавното управление, бел. ред) не би трябвало да влиза в несъгласие с паричната политика (водена от централната банка, бел. ред.) в този миг ", съобщи още Георгиева на днешната есенна среща на МВФ.
-->
Ако двете политики се сблъскват, то тогава " задачата на централните банки единствено става по-трудна, и се трансформира в нужда от повече покачвания на лихвените проценти ", сподели ръководещият шеф на Фонда, след което прикани " да не се удължава болката ".

" Вярвам, че е добре да има дейности, учредени на доказателства, тъй че в случай че те (доказателствата) демонстрират, че е належащо наново калибриране, добре е държавните управления да го създадат ", сподели Георгиева, в коментар за фискалната и парична политика на страните.

Според нея рискът от световна криза в този момент е 25 на 100.

" Имах доста градивна среща " с английския финансов министър Куази Куартенг и шефа на централната банка " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) Андрю Бейли, заяви Георгиева, като посочи, че е " разискала смисъла на поредната и ясна връзка, тъй че да няма по-нататъшна неустойчивост в една към този момент нестабилна среда ".

Новото английско държавно управление провокира напрежение на пазарите и срив на английската лира през последните седмици, като одобри минибюджет, който включва огромен проект за подкрепяне и данъчни облекчения, изключително за най-богатите, като в същото време планува доста прибягване до заеми.

Също по този начин на конференцията, извършена в границите на срещата на МВФ, Георгиева прикани и ливанската политическа класа да " работи за стабилността на страната " и да сложи народа си преди всичко, с цел да излезе от икономическата рецесия, обхванала страната още от 2019 година. " Нуждаем се от явен ангажимент на политическо равнище за стабилността на Ливан ", добави тя.

На този стадий " не можем да създадем нищо, до момента в който промените не бъдат осъществени в интерес на ливанския народ. Това може да бъде позволено единствено в случай че ливанските политици загърбят своите разделения, и се слагат в услуга на ливанците ", настоя ръководещият шеф на Фонда.

Това не е първият път, в който Фондът осъжда забавянето на ливанските управляващи при използването на промените, нужни за разпределяне на интернационална помощ. През април той разгласи кардинално съглашение с Бейрут, предвиждащо помощ в размер на три милиарда $, разпределени в интервал от четири години, само че при изискване, че се приложат основни промени.

Ливанският парламент одобри бюджет за 2022 година в края на септември, което съставлява едно от главните условия на МВФ за разпределяне на финансова помощ за страната. Остава да бъдат осъществени няколко съществени промени в страната, като промени в закона за банковата загадка и преструктуриране на банковия бранш, както и закон за контрола на капитали, напомня Агенция Франс Прес.

Според Георгиева, представена от Ройтерс, МВФ е постигнал 80 на 100 от задачата си за ориентиране на 100 милиарда $, от издаване на нови аварийни активи, известни като специфични права на тираж (СПТ), към по-бедните страни. МВФ може да призове членовете си да обезпечат повече сходни финансови запаси за тях. Въпреки това рисковете от криза пред доста страни нарастват, сигнализира тя, като прикани политиците да работят с възприятие за неотложност. 

От всички райони в света Африка е в най-несигурна обстановка. Африканските страни би трябвало да се придържат към рационални макроикономически политики, и да работят навременно, с цел да облекчат задълженията си, съобщи още Георгиева.

Подкрепяме мощния фокус върху инфлацията, тъй като тя е много упорита. МВФ може да се направи доста за усмиряване на инфлацията благодарение на парични принадлежности. В същото време би трябвало да се изследва резултатът върху цените от измененията във веригите за доставки, добави ръководещият шеф на фонда.

Георгиева също по този начин е уверена, че войната в Украйна ще форсира зеления преход, макар увеличената взаимозависимост от въглищната, като източник за генериране на сила през актуалната година. 

Източник: Нова телевизия 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР