Управляващите в РС Македония се поклониха пред гроба на големия

...
Управляващите в РС Македония се поклониха пред гроба на големия
Коментари Харесай

Властите в РСМ почетоха Гоце Делчев, има спрени българи на границата

Управляващите в районен съд Македония се поклониха пред гроба на огромния български бунтовник и лидер на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев.

На днешната дата се навършват 151 години от рождението му.

Правителствената делегация, която постави венци и цветя пред саркофага на Гоце Делчев в храма „ Свети Спас “, се води от премиера Димитър Ковачевски, вицепремиера Артан Груби и вътрешния министър Оливер Спасовски. На церемонията участва и главата на Църквата на Северна Македония архиепископ Стефан.

" Идеалите на великия визионер Гоце Делчев, който преди повече от век разбираше света като поле за културен напредък сред народите, са разбираемо наследство и пътна карта за политиките на държавното управление на Република Северна Македония, учредени на разговор и почитание, като висши културни и цивилизационни придобивки. " - написа Ковачевски във Facebook.

Според него посланията на Гоце Делчев са настоящи и през днешния ден. „ И те са свещено обвързване за всички, до момента в който построяваме РСМ в общество за всички жители и я интегрираме, след най-големия съюз за сигурност НАТО, който към този момент е действителност и като пълновръстен и пълноправен член на Европейския съюз. “ - се споделя в поста на Ковачевски.

Президентът Стево Пендаровски също заяви във Facebook, че е положил „ свежи цветя “ на гроба в църквата „ Свети Спас “.

За Оливер Спасовски Гоце Делчев е синоним на смелост, посветеност, просветителство и водачество. Вътрешният министър дефинира лидера на ВМОРО като собствен „ преподавател “, от който има още какво да попие.

Гоце Делчев бе почетен и от водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Той се възползва от случая, с цел да насочи обвинявания към София, тъй като българските политици прибирали двустранните връзки в Средновековието. Според него те се пробват да натрупат актив и се трансформират в циркаджии.

„ Вашите политици би трябвало да дадат отговор, тъй като те са тези, които ни връщат в Средновековието, а не ни придвижват в 21 и 22 век. Вместо да приказват за изкуствен интелект, да приказват за стопанска система, да приказват за по-добро обучение и продан на опит и технологии, с цел да предадат опита в процеса на присъединение към Европейски Съюз на нас, македонците и Македония, те ни връщат назад в междинните векове… Вместо да са политици от 21 век, те стават циркаджии. “ - сподели Мицкоски.

И през тази година българи и жители на РСМ почитат паметта на огромния бунтовник настрана, а ограниченията за сигурност са невиждани.

Българската делегация се води от вътрешния министър Иван Демерджиев, който съобщи, че Скопие е отказало взаимното поклонение. „ Силно се надявам, че идващия път дружно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Предложих това да се случи и през днешния ден, само че то не се възприе от македонската страна, само че доста имам вяра, че идната година няма да е по този начин. “ - сподели той.

Очаква се към 100-150 българи да се поклонят пред гроба на лидера на ВМОРО. Министър Демерджиев заяви, че има данни за спрени българи по границата с РСМ. „ За мен са значими две неща - освен дали ще бъдат спрени, а и по какъв начин ще бъдат обработени техните документи. ” - уточни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР