Управляващите в Македония социалдемократи обявиха снощи победа на местните избори,

...
Управляващите в Македония социалдемократи обявиха снощи победа на местните избори,
Коментари Харесай

Социалдемократите обявиха победа на местните избори в Македония

Управляващите в Македония социалдемократи оповестиха нощес победа на локалните избори, съобщи Българска телеграфна агенция. Вотът е считан за знак за огромна поддръжка за новото държавно управление, което даде обещание да форсира присъединението на страната към НАТО и Европейски Съюз, отбелязва организация Ройтерс. Избирателната интензивност е била към 60%.

Социалдемократите на премиера Зоран Заев и националистите от ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха в продължение на десетилетие, се състезаваха със свои претенденти в към 50 общини с преобладаващо македонско население. Етническите албанци са болшинство в останалите 30 общини. Социалдемократите водят по гласове в 44 общини, в това число в столицата Скопие, демонстрираха първите резултати. Кандидатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са първи в 13 общини.

На последните локални избори през 2013 година консерваторите завоюваха 56 от всичките 81 общини, а социалдемократите единствено в четири.

Премиерът Зоран Заев разгласи победа за партията пред огромна група симпатизанти пред постройката на държавното управление и поздрави народа за приноса му към свободния и обективен избор.

 Социалдемократите оповестиха победа на локалните избори в Македония
© Reuters

Същевременно водачът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски съобщи през вчерашния ден, че изборите се организират в атмосфера на боязън и закани и че има сведения за подкупване на гласоподаватели.

Полицията и локалните наблюдаващи оповестиха за минимум 26 случая на изборни нарушавания. Девет души са арестувани по отношение на такива нарушавания.

Вторият тур е плануван за 29 октомври.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР