Управляващите твърдо и спешно поемат курс към въвеждането на задължително

...
Управляващите твърдо и спешно поемат курс към въвеждането на задължително
Коментари Харесай

Догодина образованието за 4-годишните ще е задължително

Управляващите твърдо и незабавно поемат курс към въвеждането на наложително обучение за 4-годишните от 2020 година, макар че към момента нито са обезпечени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с превоза в дребните обитаеми места, нито къде ще се организира наложителната предучилищна - единствено в забавачки или и в учебни заведения.

Промяната се вкарва по нормалния циничен начин - с корекция в Закона за бюджета за следващата година, препоръчана от депутати от ГЕРБ и " Обединени патриоти " преди второ четене в Народното събрание. Идеята за по-ранно обгръщане в детска градина не е нова и участва в програмата на ръководещата коалиция, само че за първи път се показва ясно по кое време ще стартира смяната на учебния закон, която ще регламентира влизането в просветителната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета. Самото пускане на мярката ще е на 15 септември 2020 година, предвижда просветният министър Красимир Вълчев.

15 депутати, измежду които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов и други, оферират в бюджета за следващата година да бъдат планувани 10 млн. лева повече в перото " настоящи разноски ", с които да се финансира обгръщането на 4-годишните в наложително предучилищно обучение и да се подкрепи заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат концепция и от кое място тъкмо да дойдат спомагателните средства - с 10 млн. лева да се завишат плануваните доходи от акцизи през идната година. Депутатите разчитат, че въвеждането на видеонаблюдение в акцизните хранилища за горива ще обезпечи задоволително спомагателни постъпления от акцизи. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които плануват в период от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да вкарат наложителното предучилищно обучение на 4-годишните, както и помощта при заплащането на таксите за детска градина.

Депутатите категорично показват, че " наложителното предучилищно обучение не значи, че децата стартират учебно заведение ". " В предучилищното обучение (независимо дали то се реализира в детска градина или в училище) игровата активност е главно средство за реализиране на предстоящите резултати ", споделят те, с което на процедура отварят малка врата някои деца на 4 години да вървят на предучилищна в учебно заведение. Народните представители означават още, че с въвеждането на наложително обучение за 4-годишните ще се отговори на голям брой интернационалните и вътрешни проучвания, които демонстрират, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкоз по-успешно се оправят в учебно заведение. 

Просветният министър Красимир Вълчев разяснява пред " Сега ", че препоръчаната смяна е в осъществяване на стихотворец ангажимент на държавното управление, като най-вероятно ще влезе в действие на 15 септември 2020 година Според него, въпреки и прекомерно амбициозно, е действително сегашният обсег на 4-годишните, който е към 78%, да се усили до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да вървят на градина. По думите му обаче е изключително значимо по какъв начин тъкмо ще бъде изменен Законът за предучилищното и учебното обучение и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца. Общоизвестно е, че в огромните градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в дребните обитаеми места изключително изострен е казусът с неналичието на каквато и да е градина или учебно заведение, заради което малчуганите постоянно пътуват до най-близката институция в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се плануват изключения, както и да се реши въпросът с превоза на най-малките, които няма по какъв начин да се возят сами. " Възможно решение е да се възвръщат разноските на родители, пренасящи децата си, само че към този момент такова решение няма ", разяснява той.

Поправките в закона би трябвало да посочат и къде тъкмо ще се организира наложителната предучилищна на 4-годишните - единствено в детска градина или и в учебно заведение. От асоциация  " Родители " са безапелационни, че учебното заведение не е най-подходящото място за толкоз дребни деца. Освен това те упорстват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. " В учебно заведение - по-скоро не ", счита и просветният министър.

 

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ

В претекстовете си патриотите и ГЕРБ не показват по какъв начин е избран разходът от 10 млн. лева, не е ясно за какви и какъв брой фамилии ще бъдат ориентирани парите. Отбелязва се единствено, че " този тип помощ за родителите е единствено една от ограниченията с подкрепящ темперамент за съответна група деца, чийто достъп до предучилищно обучение е усложнен заради неспособност за възнаграждение на такси ". Просветният министър уточни, че с част от въпросните средства ще се подкрепи заплащането на такси за детски градини за децата от обществено слаби фамилии, което по негови прогнози ще обхване над 1/3 от всички деца. С друга част от парите ще се финансира издръжката на 4-годишните в детските градини, по този начин както в този момент се прави за 5- и 6-годишните. За 2021 година за покриване на такси и застраховане на по-ранния обсег ще би трябвало да бъдат заделени много повече средства - към 35 млн.лв., пресмята Вълчев. За 2020 година сумата е много по-малка, тъй като ще обхване единствено последните три месеца и половина на годината.

 

СЪПРОТИВА

Преди 6 година, когато ГЕРБ опита да вкара за първи път 4-годишно наложително обучение в тогавашния план на учебен закон, концепцията се натъкна на гневна опозиция от ДСБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Засега не е ясно по какъв начин ще гласоподава опозицията. Просветният министър пък не чака огромна опозиция, с изключение на от извънредно демократичните родители, огромна част от които по този начин или другояче пращат децата си на градина на 4 година По думите му и други страни към този момент са почнали да осъзнават потребността и изгодите от по-ранно обгръщане в просветителната система - Франция първа е въвела наложително включване в системата на 3 година, Румъния също е приела 15 години наложително обучение - 3 година предучилищно и 12 година учебно - за предварителна защита на ранното отпадане от обучение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР