"Управляващите правят бутафорна промяна, с която не изпълняват нито една

...
"Управляващите правят бутафорна промяна, с която не изпълняват нито една
Коментари Харесай

Въвеждането на специален прокурор уж изпълнява препоръките

"Управляващите вършат бутафорна смяна, с която не извършват нито една рекомендация за напълно самостоятелен прокурор от основния - и йерархично, и кариерно. Това значи да е проверяващ магистрат, който да е отвън системата на прокуратурата и да не е зависещ по никакъв метод на прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет ". Това сподели пред БНР юрист Велислав Величков от самодейността "Правосъдие за всеки " по отношение на, който ще има пълномощия да проверява основния и заместниците му.

Той напомни, че законопроектът е претърпял съществени промени сред първо и второ четене, макар че е имало единомислещо мнение на Висш съдебен съвет, че не приема тези промени. По думите му бутафорно е било и отрицателното мнение на основния прокурор Иван Гешев още преди първото четене на документа.

Адвокатът акцентира, че публичните упования са да има ефикасен надзор и отчетност на основния прокурор и опция за отстраняването му. "С този законопроект ясно се споделя, че даже да стартира следствие против основния прокурор, той няма да може да бъде отстраняван от служба за интервала на следствието, а това значи, че той ще може да въздейства по всевъзможен метод върху него ", акцентира Величков.

Според него с въвеждането на тази фигура "уж се извършват рекомендациите ", само че нищо не се трансформира. "Ако проверяващият прокурор реши да покаже малко повече самостоятелност, против него може да бъде формирано наказателно гонене и той да бъде отхвърлен от служба ", добави той.

Величков изрече подозрение, че този специфичен прокурор въобще би посмял да прояви интензивност, като се има поради процедурата по избора му.

"Начинът, по който ще се направи изборът му, също е бутафорен. 17 души от Висш съдебен съвет избират основния прокурор, а 15 души ще избират този, който би трябвало да проверява основния прокурор, за който се изисква доста по-голямо доверие, т.е. би трябвало да е двойно квалифицирано болшинство ", изясни юристът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР