Управляващите планират повече пари за администрация с 22% Липса на

...
Управляващите планират повече пари за администрация с 22% Липса на
Коментари Харесай

85 млн. лв. бюджет и нов закон за спорта в алтернативния бюджет на БСП

Управляващите възнамеряват повече пари за администрация с 22%

Липса на визия и рестрикция на спорта са заложени в бюджета и политиката на ръководещите за идната година. Този общоприет извод направиха специалистите от „ Съвета по политиката за младежта и спорта " на Българска социалистическа партия, които показаха различния бюджет на левицата за спорта. По думите им, като се прибави несполучливият план на ръководещите за нов Закон за физическото образование и спорта, с мизерното нарастване на средствата за бранша в новия бюджет, разрухата в сферата ще продължи с цялостна мощ. „ Неслучайно от 7-мо място на олимпиадата в Сеул, се сринахме на 68-мо в Рио де Женейро. И тази наклонност, и рецесия ще продължава ", показаха експертите. Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев изясни, че левицата предлага бюджетното нарастване за 2018 година в частта „ Политика в региона на спорта на учащи и в свободното време " да е с 18,6 млн. лева, което е с над 14% повече от актуалната година. В региона „ Политика на спорта за високи достижения ", предлагаме нарастване над това на ръководещите с 2,16 млн. лева Това е с 4,28% повече ", уточни Ченчев. Той бе безапелационен, че е необходим растеж и на средствата в частта „ Политиката в региона на привеждането на спортните обекти и уреди във тип, отговарящ на актуалните потребности ". „ Там нарастването е с 52% от горната страна, или 1,7 млн. лева Същевременно свиваме бюджета в региона на " Усвояването на положителните интернационалните практики в спорта " с близо 32%. В политиката ни за младежите залагаме растеж с 6,72 млн.лв, или с 3,4 млн. повече от предлагането на ръководещите, тъй като е извънредно значим бранш. Ние, предлагайки Закона за младежта, имаме поддръжката и от бранша. Предлагаме и стесняване на бюджета за администрацията с 614 000 лева т.е е с 30% ", добави Ченчев. На процедура различният бюджет на левицата за спорта е над 84,6 млн. лева

Българска социалистическа партия се разгласи за промяна на модела на ръководство в спорта. Предлага се финансиране на активността на федерациите. Освен това и да се премине към финансиране на цели спортове, а освен на подготовка на националните тимове. „ На процедура ГЕРБ оферират цялостна концентрация на спорта в един държавен орган, в случай че актуалните международни практики сочат противоположното. Спортното министерство да си бъде политическия фактор за развиване на системата, само че тя да се ръководи професионално. За 26 години все политици ръководят тази система и поради е в това положжение ", безапелационни бяха специалистите.

Експертите на Българска социалистическа партия направиха и разбор на бюджетното предложение за спорт на ръководещите. По приходната част, се усилват средствата за 2018 година едвам с 3,14% т.е. с 2, 3 млн. лева През 2017 година бюджетът е бил 73 405 700 лева, а за 2018 е плануван 75 732 000 лева.- нарастването е незначително и няма да усъвършенства действието на националната система за физическо образование и спорт. Управляващите са планували доходи от „ Спорт тото " и наеми на спортни обекти и уреди от 26 млн. лева На процедура тези доходи не са променяни през годините и въпросното нарастване за идната година идва от републиканския бюджет.
По разходната част се резервира актуалната политика. За учащи и спорт в свободното време, нарастването е едвам с 6%, т.е. 930 100 лева В този голям бранш, където попада и спортът в свободното време, нарастването е незначително.
В региона на спорта за високи достижения, обстановката е същата, както тази година. Увеличението е с 1,69% т.е. 838 500 лв..
Недофинансирани са огромна част от българските спортни федерации по олимпийските типове спорт, както за присъединяване по зимните олимпийски игри, по този начин и за подготовката за идващите летни олимпийски игри през 2020 година в Токио. За страдание нужното финансиране занапред за положителното ни показване въобще не е залегнало в сметката им. Увеличение има в „ Политиката по асимилиране и използване на интернационалните практики в спорта " с 14,55%, т.е. 297 600 лева, само че те нямат отношение към съответния спортен развой. В политиката в региона на младежите средствата са същите като предходната година. По привеждането на спортните обекти и уреди, отговарящи на актуалните интернационалните стандарти, нарастването е с 4% с 3,89 млн. лева С тези пари може да се направи единствено ремонт на спортното министерство. В сегашния миг разрухата на всички спортни бази в страната е пагубна, а пари не са планувани. Най-фрапиращо е нарастването на Бюджетна стратегия - Администрация. Увеличението е с 22,9%, в случай че държавното управление сякаш възнамерява редуциране на администрацията. „ Тук обаче влиза единствено щата на спортното министерство. Спортните федерации и спортните организации би трябвало да си търсят в допълнение финансов запас ", показаха специалистите на Българска социалистическа партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР