Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с

...
Управляващите от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона, с
Коментари Харесай

Оттеглиха предложението да се намали състава на Комисията по досиетата

Управляващите от ГЕРБ внесоха план за промени в Закона, с които оферират състава на Комисията по досиетата да се понижи от 9 на 5 души. Парламентарната вътрешна комисия одобри предлагането на първо четене.

Управляващите отдръпнаха законопроекта от Народно събрание. Притесненията им са, че смяната на Закона може да докара до усложнения при инспекцията на кандидат-депутатите за идващия парламент, заяви Българска национална телевизия.

Комисия по досиетата е основана на 5 април 2007 година

За близо 14 години от съществуването си е огласила имената 14 942-ма сътрудници и сътрудници на някогашната Държавна сигурност. Установените като част от някогашните секрети служби на комунистическия режим у нас са над 19 хиляди.

За принадлежност към репресивния уред са тествани над 400 000 души. Събраните и архивирани каузи са над 1 милион и 500 хиляди.

През годините Комисията по досиетата е подлагана на систематични офанзиви и оферти за закриване. Според ГЕРБ обаче работата ѝ би трябвало да продължи.

" Тъй като към сегашния миг една не дребна част от инспекциите на лицата, посочени в Закона, бе осъществена, считаме че може да бъде усъвършенстван съставът ѝ и да продължат да работят в един подобен понижен състав ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Ципов.

Мандатът на втория състав на комисията изтече още през май 2017-а. Членовете ѝ, обаче не престават да извършват отговорностите си, тъй като нов състав не е определен. Двама от тях са напуснали и по този начин сега вместо 9, членовете на комисията са 7. Според ръководителя ѝ, намаляването на състава на 5 души е рисковано, тъй като с процедурни хватки като неявяване и въздържал се може да се блокират решения даже при безспорни документи за принадлежност.

" Дори не желая да си го представям, в случай че бяхме 5 души членове на Комисията, когато преглеждахме досието Гоце, не знам с какво решение щеше да излезе Комисията ", разяснява Евтим Костадинов.

" Нашето предложение е за 5-има, това не значи, че не можем да проведем полемика и да вземем някакво друго решение от това ", добави Ципов.

Въпреки компликациите първоначално Комисията е съумяла да събере над един милион и половина архивни каузи.

" Архивните материали, съгласно мен, към този момент са по този начин към 95 - 98% събрани ", съобщи Костадинов.

Според Костадинов би трябвало да има спор за бъдещето на Комисията и по какъв начин насъбраното досега да послужи, с цел да изследва въздействието на някогашната Държавна сигурност както на процесите преди 10 ноември, по този начин в годините на прехода.

" За проучване на истината. Те занапред стартират тези неща. Вярно е, че там от една или друга позиция има неща, които няма да са лицеприятни, само че това е самата истина и ние би трябвало да се срещнем с нея ", сподели ръководителят на комисията.

" Смятаме за належащо, обаче, комисията да продължи най-малко за още един мандат да реализира своята активност и тогава да се върви към осъществяване на концепциите за нейното преструктуриране ", добави Ципов.

Независимо дали Народното събрание ще понижи състава на комисията и дали ще избере нови членове - пред нея в идващите месеци има ново предизвикателство. Да ревизира за принадлежност към някогашната Държавна сигурност претендентите за депутати в идващото Народно заседание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР