Управляващите и опозицията влязоха в спор по чий план се

...
Управляващите и опозицията влязоха в спор по чий план се
Коментари Харесай

Управляващите и ГЕРБ в спор по чий план се управлява пандемията

Управляващите и опозицията влязоха в спор по чий проект се ръководи пандемията по време на съвещанието на парламентарната здравна комисия в четвъртък, когато на депутатски въпроси отговаряше здравният министър Асена Сербезова.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) напомни, че заетостта на интензивните болнични кревати е водещ индикатор в проекта на премиера Кирил Петков при вземането на решения за налагане на противоепидемични ограничения. Той разгласи, че сега и за страната като цяло, и за София, заетостта на интензивните кревати е под 50%, т.е. не би трябвало да има наложени ограничения съгласно проекта на новото държавно управление.

От оповестяването на проекта до момента броят на заетите интензивните кревати не се е трансформирал – приблизително 500 и това продължава втора седмица, регистрира Ангелов. “Изхождайки от броя на реанимационните кревати, които са 1200 на брой, това значи, че сега са заети по-малко от 50% “, уточни той.

В София приблизително 223 интензивни кревати са заети, а има 550 реанимационни, т.е. в столицата също заетостта под 50%, добави Ангелов.

Така той стигна до извода, че броят на леглата не е фактор и изиска формулата, по която се считат.

Сербезова отговори, че данните за интензивните кревати са правилно представени от Ангелов, само че те са единствено един от факторите за ръководство на епидемията.

Тя изясни, че с изключение на броят на интензивните кревати се мониторират и вършат прогнози за 5,10 и 14 ддни и на други индикатори като доказаните случаи по възрастови групи, на заболелия медицинския личен състав, защото е значимо има ли кой да обслужва наличните кревати. Следи се също броят на дейните случаи, тестванията, приетите в болница, новопостъпилите пациенти за деня и други

След този отговор Ангелов заключи, че сегашното държавно управление не работи по проекта “Петков “, а по проекта “Ангелов “, когато са проследявани всекидневно 23 индикатора, а освен един.

Сербезова отговори, че не е правилно да се приказва за проект “Ангелов “ и проект “Петков “, тъй като проектът е на страната. Тя уточни, че неведнъж е казвано, че анализът е мултифакторен и се наблюдават голям брой индикатори.

“Да използваме думите последователност и надгражддане, а не плагиатство “, прикани тя и добави, че няма нищо неприятно в това.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия се намеси и съобщи, че сегашната обстановка не може да се съпоставя с миналогодишната, когато хора умираха по стълби на лечебни заведения.

Това предизвика Ангелов да подсети, че през вчерашния ден Михайлов е призовавал от парламентарната естрада да не се употребява гибелта на дамата от Враца за политически цели, а в този момент прави същото, политизирайки смъртните случаи на хора от предходната година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР