Управляващите бойкотираха срещата при президента, свързана с проблемите в изборното

...
Управляващите бойкотираха срещата при президента, свързана с проблемите в изборното
Коментари Харесай

Радев поиска машинно гласуване и по-тежки наказания за купен вот

Управляващите бойкотираха срещата при президента, обвързвана с проблемите в изборното законодателство. Липсата на представители на изпълнителната власт не анулира нейната отговорност пред жителите и закона за провеждането на почтени и открити избори, разяснява Румен Радев точно визирайки отхвърли на ГЕРБ да вземат участие в полемиката. Той бе безапелационен, че единствено честните избори могат да легитиримат едно ръководство, демокрацията като цяло и държавните институции.
Държавният глава повтори позицията си, че машинното гласоподаване е нужен поръчител за честността на вота. Да, коства пари, само че би трябвало да имаме машинно гласоподаване, акцентира Румен Радев. На срещата в Президентството пристигнаха представители на ЦИК, отчети са показали Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата. Държавният глава чака на идващ стадий да се създадат съвещания и с политическите партии по тематиката.
Целта на днешната среща е на институционално и експертно равнище да се набележат проблемите, да се проучват аргументите, да се чуят предложенията за промени, с цел да отиваме към възстановяване, и то доста, на изборния развой, означи Радев.
Идеални избори няма, в демократичния свят няма универсални правила, призна президентът. Но добави, че не е обикновено когато проблемите с изборните правила излизат отвън една общоприета социална рамка. Според мен на последните локални избори в редица връзки ние излязохме от тази рамка, съобщи Румен Радев. Трябва да си извлечем съществени поучения и най-много да предприемем и то енергични дейности, тъй като времето до идващите избори напълно не е толкоз надалеч поради на огромия размер от работа, която би трябвало да бъде осъществена, акцентира още президентът.
Държавният глава назова " безусловно недопустим " % недействителни бюлетини за общински съветници. По думите му това не може да бъде % за една естествена европейска страна. Огромен брой сбъркани бюлетини, повтори той и добави, че има големи разминавания и в изборните описи.
Купеният и корпоративният избор са също огромни проблеми проблеми и огромни провокации, счита още президентът. Той бе безапелационен, че е неотложно наказванията за платен избор да имат по-голяма тежест. Най-трудно е да преодолеем този избор. Ако погледнем статистиката и отчетите от ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, няма основни разлики сред локалните избори от 2015 и 2019 година, само че гледайки всички това, което специалистите обобщават, чувството в хората е, че тук се върти промишленост за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска страна в 21 век. Трябва да вървим към изрично увеличение на тежестта на наказванията - и административни, и като престъпни закононарушения, е мнението на Румен Радев.
Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и по какъв начин ще ги класифицираме: кои са административни нарушавания, кои престъпни закононарушения, тъй като това е закононарушение против демокрацията, добави президентът.
Президентът е уверен, че би трябвало да имаме машинно гласоподаване. За отдалечено електронно гласоподаване Румен Радев сподели, че би трябвало изрично да се ускорят темповете за работа по него. Президентът е упълномощил на неговия екип такава задача и уточни, че в Бюджет 2020 няма пари за разкриване на процедура за закупуване на машини. И това е моят въпрос - от кое място и по какъв начин ще се обезпечи финансирането, по кое време ще стартира процедурата?
Така, както банкоматът не те пуска да получиш желаната сума, без да минеш целия цикъл, по този начин и машината дава логичен механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче. От голям интерес е какво значи недействителна бюлетина и от какво се поражда: незнание, неведение, неправилно зачеркване или операция от страна на СИК. Защото в „ Ютюб “ се въртят клипове, където се дават указания по какъв начин да се създават недействителни бюлетини там, където претендентът или партията са неуместни, означи още президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР