Управляващата в Китай комунистическа партия издаде ревизиран правилник за поведението

...
Управляващата в Китай комунистическа партия издаде ревизиран правилник за поведението
Коментари Харесай

Нов правилник за поведение в китайската комунистическа партия

Управляващата в Китай комунистическа партия издаде ревизиран устав за държанието на своите членове, който съдържа закани от санкции за разпространение на политически клюки, както и рекомендация партийните членове, които не се отхвърлят от религиозните си убеждения, да бъдат карани да напущат партията, съобщи Ройтерс.

Дисциплинарният устав бе оповестен късно нощес от централната партийна комисия за надзор над дисциплината, която се занимава и с корупцията в партийните редици, само че е в действие от 18 август и съдържа в писмена форма доста заповеди, които на процедура към този момент са в действие.

При най-сериозните случаи на нарушавания на закона, членовете на Китайската комунистическа партия (ККП) подлежат на правосъдно гонене, само че в доста случаи най-тежкото наказване, което може да бъде наложено, е изключване от партията.

На партийните членове не се позволява да приказват против политиката и решенията на партийното управление, нито пък да популяризират " политически клюки или да накърняват единството на партията ", написа в правилника.

" Партийните членове и чиновници би трябвало вярно да упражняват властта, дадена им от народа, да бъдат чисти и изрядни, и да се опълчват на всяка корист с власт или на държание, ориентирано към приемане на персонална полза ", се показва в една от точките на документа.

Друга точка е ориентирана против религиозността на партийните членове. Макар че конституцията на страната подсигурява независимост на вероизповеданията, партията публично е атеистична организация и се допуска, че и нейните членове би трябвало да бъдат атеисти. " Партийни членове с религиозни убеждения би трябвало да бъдат превъзпитавани посредством обучение. Ако те все пак не се трансформират вследствие на помощта и образованието, обезпечени им от партийните организации, те би трябвало да бъдат насърчени да изоставен партията ", написа в правилника. Онези партийни членове, които участват на действия (мероприятия), употребяващи религията за разпалване на вражди, ще бъдат изключвани. "

Нова уговорка в правилника планува санкции за " изкривяване " на историята на Китай. Досега такива ограничения се отнасяха единствено за партийната или военната история, напомня Ройтерс. Агенцията отбелязва по този мотив, че историята е сензитивна тематика в Китай, защото легитимността на партията почива на изказванията за ролята й в огромните исторически достижения на страната, като да вземем за пример нейната управителна роля в успеха на Китай над Япония преди и по време на Втората международна война.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР