Управляващата партия Единна Русия, която подкрепя президента Владимир Путин, загуби

...
Управляващата партия Единна Русия, която подкрепя президента Владимир Путин, загуби
Коментари Харесай

Путин губи една трета от местата в Московския парламент

Управляващата партия " Единна Русия ", която поддържа президента Владимир Путин, загуби към една трета от местата си в Московската градска дума на локалните избори в неделя. В 20 от 45 изборни региона са спечелили претенденти на систематичната съпротива, които бяха посочени от Алексей Навални като част от тактиката за " мъдро гласоподаване ".

В неделя се организира съветският така наречен Единен ден за гласоподаване, където пречките пред присъединяване на несистемната съпротива и белязаните от арести и присъди многохилядни митинги придадоха на вота национално значение.

Под лупа

Местните избори в Русия бяха едни от най-внимателно следените от години, откакто изключването на опозиционни претенденти от присъединяване във вота в Москва докара до най-масовите митинги от близо десетилетие. Изключените от изборите, в това число и Алексей Навални, оповестиха, че това е била тактика на управляващите, с цел да ги спре от продобиване тук-там в Московския парламент. Навални употребява поддръжниците си, с цел да гласоподават тактически в Русия за претенденти, които имат най-хубавите шансове да насочат предизвикателство към " Единна Русия ".

Кандидати от " Единна Русия " в Москва пък се явиха като самостоятелни в опит да се дистанцират от партията, чиято известност е на рекордно ниско равнище от над 10 години. Рейтингът на " Единна Русия " пострада от недоволството на жителите от увеличение на възрастта за пенсиониране в миг на намаляващи доходи.

Шестнайсет района гласоподаваха в неделя за губернатори, 13 - за локални парламенти, 22 административни центъра - за нов състав на градската администрация, а три районни столици - за кметове. Освен това четири едномандатни окръга избираха в допълнение свои представители във федералния парламент. Равносметката за момента е, че претендентите на властта - заемащите поста губернатори, завоюваха на всички места, където се организираха избори.

Резултатите

Руският опозиционен водач Алексей Навални не беше позволен да взе участие в изборите, само че въпреки всичко гласоподава в Москва в неделя

Независими претенденти (разбирай тези на " Единна Русия " - бел. ред.) получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва, сподели ръководителят на столичната изборна комисия Валентин Горбунов след обработка на всички изборни протоколи, оповестява ТАСС. Активността на изборите в Москва е била 21.77%.

Според РИА Новости " Единна Русия " е изгубила към една трета от следените преди този момент от нея места в столицата. На изборите през 2014 година партията завоюва 28 места. Още 10 места бяха извоювани тогава от претенденти, които се явиха като самостоятелни, само че които подкрепяха " Единна Русия ".

В 13 от 45-те изборни окръга в столицата печелят претенденти на Комунистическата партия (при 5 места досега), в 3 окръга - на извънпарламентарната опозиционна партия " Яблоко ", в още 3 - на партия " Справедлива Русия ".

" Единна Русия " обаче изгуби изборите в Хабаровския край (в Далечния изток), където взе 2 от 36 места (останалите са при националисти и комунисти).

Какво е " мъдро гласоподаване "

Много съветски и западни политолози считат опозиционните партии за слаби и без особена роля в съветската политическа система. Независимо от това опозиционерът Алексей Навални прикани за " мъдро гласоподаване ", което включва поддръжка за най-популярния претендент от тези партии за погром на " самостоятелните ".

Несистемната съпротива, от която той е част, не беше позволена до изборите. Решението на поддръжниците на Навални вместо апел за протест беше за стратегически избор в 33 от 45 окръга. Успехът на тази тактичност в 20 от тях трансформира състава на градския парламент, където комунистите до момента имаха едвам пет места, а Либерално-демократическата партия на националиста Владимир Жириновски - едно (почти всички останали бяха за " Единна Русия " ).

Навални съобщи, че " Единна Русия " в действителност е изгубила в още 4 окръга, само че с " фалшификации " е прикрила това.

Източник: Ройтерс
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР