Управляващата Либерално-демократическа партия в Япония на настоящия министър-председател Фумио Кишида

...
Управляващата Либерално-демократическа партия в Япония на настоящия министър-председател Фумио Кишида
Коментари Харесай

Управляващите в Япония запазиха мнозинството си в горната камара на парламента

Управляващата Либерално-демократическа партия в Япония на сегашния министър-председател Фумио Кишида и нейният съдружен сътрудник " Комейто " (Komeito) си осигуриха болшинство в горната камара на Народното събрание след изборите през вчерашния ден, съобщи БНР.

Информационните организации разясняват, че това евентуално е с помощта на гласовете на състрадание след убийството в петък на някогашния министър председател Шиндзо Абе, който също беше част от дясноцентристката Либерално-демократична партия.

Изборите се организираха два дни откакто Абе - най-дълго управлявалият водач в актуалната история на Япония, беше убит по време на тирада в поддръжка на локален претендент в град Нара.

Според систематизираните данни на префектурните изборни комисии депутатите от ръководещата Либерално-демократическа партия и партията " Комейто ", както и партията Japan Renewal Society получават общо 166 от 246 места в горната камара на Народното събрание.

И трите партии, които по този начин доближават до безусловно болшинство (2/3 места) в горната камара, са " за " смяна на конституцията на Япония, означават осведомителните организации..

Съгласно японските закони е нужен общонационален референдум за изменение на конституцията, напомня БГНЕС. В същото време провеждането на подобен референдум е допустимо, единствено в случай че бъде иницииран от 2/3 от депутатите от всяка от камарите на Народното събрание.

Трите партии, които към този момент имат 2/3 от местата, намерено се застъпи за преразглеждането на деветия или по този начин наречения кротичък член от конституцията, който прогласява отхвърли на страната да сътвори своя лична войска и да взе участие във военни дейности.

Промяната на наредбите на главния закон на страната през последните години беше една от основните линии на вътрешната политика, следвана от ръководещата Либерално-демократическа партия. Убитият в събота някогашен министър председател Шиндзо Абе, а по-късно и неговите наследници Йошихиде Суга и сегашният министър председател Фумио Кишида, неведнъж упорстваха, че конституцията, написана преди повече от 70 години, не дава отговор на актуалните геополитически условия и Япония би трябвало да има свои лични въоръжени сили поради нестабилната обстановка в района.

През последните години последователите на концепцията за смяна на конституцията към този момент имаха нужния брой мандати в двете камари на Народното събрание, само че не предизвикаха референдум, а голямото болшинство от японското общество беше отрицателно настроено към смяна на по този начин нареченият кротичък член от конституцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР