Риши Сунак трябва да обедини своите отслабващи консерватори. Той се надява, че малко популизъм ще свърши работа

...
Управляващата Консервативна партия на Великобритания се събира за годишната си
Коментари Харесай

Управляващата Консервативна партия на Великобритания се събира за годишната си конференция

От ДЖИЛ ЛОУЛЕС Associated Press, 1 октомври 2023 г., 2: 09 Избори. Според парламентарната система на Обединеното кралство изборите трябва да бъдат свикани в рамките на пет години след предишните, проведени през декември 2019 г.

От последния национален вот Обединеното кралство има напусна Европейския съюз, претърпя пандемия и изгони двама министър-председатели – опетненият от скандали Борис Джонсън и злополучната Лиз Тръс, която издържа само 49 дни на поста. Сунак пое юздите през октомври 2022 г. с цел да успокои икономическите сътресения, предизвикани от плановете на Тръс за намаляване на данъците.

Бронуен Мадокс, директор и главен изпълнителен директор на International мозъчният тръст Chatham House, каза, че конференциите са място, където една политическа партия „се показва пред себе си и се оглежда“, като същевременно се опитва да говори с по-широкия електорат.

„Това е много закъсал, труден за усещане период във Великобритания и в известен смисъл е такъв след Брекзит“, каза Мадокс. „И това подкопава представата на страната за себе си като добре управлявана и добра в неща като правителството.

„Така че хората ще търсят увереност и надежда – и също търси причини за презрение. Това, за което ще следим... е дали (Сунак) наистина може да породи чувство на надежда в своята партия и в много по-широка аудитория от потенциални избиратели?“

Това може да е борба. След 13 години правителство на консерваторите, проучванията на общественото мнение поставят партията с 15 до 20 пункта зад лейбъристите. Те предполагат, че подкрепата за партията намалява сред почти всички демографски групи, включително избирателите на „червената стена“ в постиндустриалните северни английски области. Консерваторите под ръководството на Джонсън спечелиха много от тези места от лейбъристите през 2019 г., като обещаха, че Brexit ще донесе икономическо обновление - обновление, което до голяма степен не успя да се материализира.

Sunak е петият лидер на консерваторите от 2016 г. насам, а съперниците започнаха да се позиционират за партийно състезание за лидерство, което може да последва поражението на изборите. Министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман и бизнес секретарят Кеми Баденок наддават за подкрепата на популисткото крило на партията, което иска строги ограничения върху незаконната миграция и война срещу либералните социални ценности, осмивани като „събудени“.

Пол Гудман, бивш депутат, който редактира уебсайта Conservative Home, каза, че стратегията на Сунак е да изобрази лидера на лейбъристите Кийр Стармър, адвокат, който някога е бил главен прокурор на страната, като недосегаем агент на статуквото.

„Той знае, че ако следващите избори се представят като лейбъристи срещу консерваторите, лейбъристите почти сигурно ще спечелят“, каза Гудман. „Но мисля, че той смята, че ако може да се оформи като Keir Starmer срещу промяната, тогава може би ще успее да се върне. Така че той трябва да се олицетвори като промяна и да разкаже история за това как той е изцяло за промяната. малко вероятно.“

„Изглежда малко по-добре за него, отколкото беше, когато стана министър-председател, въпреки че шансовете все още са плашещи“, каза той.< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР