Управлението винаги е в риск, особено когато то се крепи

...
Управлението винаги е в риск, особено когато то се крепи
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Обединяващите приоритети са по-силни от временните ...

„ Управлението постоянно е в риск, изключително когато то се крепи на болшинства сред партии, които по принцип са политически съперници. В актуалната обстановка няма кой знае каква сензация ”, разясни той.

 

За положението на пътищата:

 

„ Участъкът Ботевград-Мездра е част от бъдещата автомагистрала, която би трябвало да свърже Видин с Ботевград оттова със София посока „ Кулата ” през автомагистрала „ Струма ”, с цел да обезпечи съгласуваност сред Гърция и Румъния през България. По контракт този сектор би трябвало да бъде подготвен в края на 2025 година, като в края на тази година следва да се отвори трасето за придвижване, само че ще продължат работите по построяването на мостовите уреди ”, изясни Цеков.

„ Истината е, че у нас по едно и също време строим 5 автомагистрали, което не е обикновено за една страна. Бюджетът е една рамка, която дава еластичност на министрите да влагат пари там, където се строи. В бюджета на АПИ има 2 милиарда и половина и съм сигурен че сега, в който бъде позволен правният проблем с индексиране на цените по контракти за „ Хемус ” ще се задейства строителството. Това ще стане до края на годината ”, разясни още районният министър.

 

Той разяснява и новината, че тол камерите към този момент ще снимат за превишена скорост.

„ Националното тол ръководство разполага с над 300 рамки на които са инсталирани камери. Те са високо софтуерни и имат опция да засичат моментна и междинна скорост. Досега не бяха сертифицирани за подобен вид измервания. Подадохме документи за сертификация и процесът към този момент е приключен ”, сподели още Андрей Цеков.

 

Относно митинга по време на мача България-Унгария, той сподели следното:

 

„ Не трябваше да се позволява събиране на враждуващи агитки, които са прочувствени хора, на едно място ”.

 

Той разяснява и положенията на 14 сектора на пътища, които са тествани през октомври.

 

„ Установен е един сектор с проваляне и слягане на асфалтовата настилка, а при 3 има незадоволителна дебелина на асфалта. Проверени са 7 моста, като при всички са открити градивни недостатъци. Поканили сме всички реализатори да ги отстранят за лична сметка ", твърди министърът на районното развиване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР