Управлението на енергийната система е трудно и ситуацията е сериозна.

...
Управлението на енергийната система е трудно и ситуацията е сериозна.
Коментари Харесай

ЕСО: Ситуацията в енергетиката е сериозна

Управлението на енергийната система е мъчно и обстановката е сериозна. Това разгласи изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев, който беше изслушан в отрасловата парламентарна комисия.

" Ситуацията в страната не е пред разпад, само че е сериозна. Нужни са съществени и бързи решения, с цел да може системата да има резистентност. Ситуацията се дължи да нахлуване на от ден на ден ВЕИ централи, с по- огромна успеваемост и по ниска стойност. Липсата на маневрени мощности води до дестабилизиране на цялата енергийна система ", изясни Цачев.

Той даде и образец. През предходната година на 9 април страната ни заради липса на опция да балансира остатъка от над 1076 мегавата за 1 час, е изнесла 900 мегавата непланирано и това е нарушило честотата на континентална Европа. Това коства 900 000 евро санкция на френския енергиен оператор и 1 млн. евро към прилежащи зони.

" Нужни са сигнали към вложителите да стартират да построяват балансиращи мощности. В момента разчитаме единствено на европейските такива, само че това не е задоволително, а и всяка страна има ангажимент да поеме несъответствията. Само с стандартните ни централи не можем да контролираме системата ", сподели още Цачев и изиска незабавни законодателни промени.

В момента една от най-големи балансиращи мощности у нас ПАВЕЦ " Чаира " не работи. Причината - един от генераторите на оборудването се счупи след планов годишен ремонт.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР