Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев избра да съобщи за

...
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев избра да съобщи за
Коментари Харесай

Проф. Григор Димитров: Доктор Дечев избра медиите, защото проблемите се решават по-бързо

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев избра да заяви за казуса пред медиите, тъй като се взема решение по-бързо. Нашата администрация се е окопала. Не прави непотребни стъпки, с цел да не прави неточности. Това сподели по БТВ проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Здравната каса.
Принцип, който би трябвало да се вкара за всички, които употребяват публичния запас на НЗОК, е да са при идентични условия. Когато има търг всички се изправят пред купувача и никой няма право да продава с надценка над 4 %. Тези, които не са на търг, те продават на референтна цена.

Здравната каса е постъпила вярно, платила е цената. Очевидно е, че има по веригата производител, медиатор, болница има нарушаване на публичния интерес. Очевидно медиатора си и разрешил да усили цената над 4 %. От 639 медикаменти в онкологията, има единствено 4 нарушавания. Трябва да има цялостен надзор на публичния запас.

През 2012 година без да се предизвести НЗОК, страната трансферира задължението за закупуване на онколекарства на НЗОК, без да се даде нужния запас за това. Цените са се нараснали, има нови молекули. Ако през 2012 година бяхме създали централизирано пазаруване на тези лекарства, нямаше да се получи това. Липсва електронен надзор на всяко ниво какво и по какъв начин се продава.

Трябва да променим политиката във връзка с медикаментите на нашите жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР