Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да
Коментари Харесай

ЕЦБ пак вдига основните лихви, предвижда се продължителна инфлация

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да увеличи с 50 базисни пункта трите си съществени лихвени %. Причина са прогнози, че инфлацията ще остане прекомерно висока прекомерно дълго, оповестиха от европейсаката финансова институция. Решението е в сходство на усулията на ЕЦБ да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%.

" Засилената неустановеност удостоверява какъв брой е значимо бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се дефинират от оценката му на вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика ", декларират от Европейската централна банка.

От ЕЦБ допълват, че следят напрежението на пазарите и са в подготвеност да реагира както е нужно , с цел да бъде непокътната ценовата и финансовата непоклатимост в Еврозоната. От финансова институция твърдят, че банковият бранш в Еврозоната е резистентен и има мощни финансови и ликвидни позиции, а инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в Еврозонатапри нужда и да резервира безпороблемното действие на трансмисионния механизъм на паричната политика.
 ЕЦБ отново увеличи главните лихвени проценти
ЕЦБ отново увеличи главните лихвени проценти

Запазване на курса на стягане

Последните макроикономически прогнози на специалистите на Европейската централна банка са приключени при започване на март, преди, което внася спомагателна неустановеност за базисната оценка на инфлацията и растежа. Преди последните събития базовата прогноза за траекторията на общата инфлация към този момент е ревизирана надолу, основно заради по-малък принос на енергийните цени от предстоящото по-рано. Към момента специалистите на ЕЦБ чакат междинните равнища на инфлацията да бъдат 5,3% през 2023 година, 2,9% през 2024 година и 2,1% през 2025 година
 Германия пришпорва Европейски Съюз за банков съюз
Германия пришпорва Европейски Съюз за банков съюз

Шолц упорства и за облекчение на регулациите на национално равнище

Същевременно се регистрира продължаващ мощен базисен ценови напън. През февруари инфлацията без съставените елементи енергоносители и храни продължи да се усилва и чакат тя да бъде приблизително 4,6% през 2023 година Тази стойност е по-висока от плануваното в декемврийските прогнози. Очаква се тя да спадне след това до 2,5% през 2024 година и 2,2% през 2025 година с отминаването на увеличаващия се напън от разтърсвания в предлагането в предишното и от отварянето на стопанската система и с все по-силното потискащо влияние на затегнатата парична политика върху търсенето.

Базовата прогноза за растежа през 2023 година се покачва до приблизително 1,0% в следствие от поевтиняването на енергоносителите и от по-голямата резистентност на стопанската система против проблемите в интернационален проект. Експертите на Европейската централна банка след това той да се усили до 1,6% през 2024 година и 2025 година с помощта на постоянния пазар на труда, подобряващото се доверие и възобновяване на действителните приходи. Същевременно темповете на растежа през 2024 година и 2025 година са по-слаби от плануваното в прогнозите от декември заради стягането на паричната политика.
 Инфлацията в еврозоната понижава, само че цените не престават да порастват
Инфлацията в еврозоната понижава, само че цените не престават да порастват

Понижението на инфлацията до 8,5% през февруари е по-малко от предстоящото

Основните лихвени проценти на ЕЦБ

Управителният съвет взе решение да увеличи с 50 базисни пункта трите съществени лихвени % на ЕЦБ. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат нараснали надлежно до 3,50%, 3,75% и 3,00%, считано от 22 март 2023 година

Програмата за закупуване на активи (APP) и програмата за закупуване на активи в изискванията на изключителна обстановка, породена от пандемия (PEPP)

Портфейлът по APP понижава с обмислен и предвидим ритъм, защото Евросистемата не реинвестира в цялостен размер погашенията по главници на скъпите бумаги с предстоящ падеж. Намалението ще бъде приблизително с 15 милиарда евро месечно до края на юни 2023 година, а темпът след това ще бъде избран с течение на времето.

Що се отнася до PEPP, Управителният съвет има намерение да реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по тази стратегия, минимум до края на 2024 година Във всеки случай, бъдещото последователно очистване на портфейла по PEPP ще бъде ръководено по този начин, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентировка на паричната политика.

Управителният съвет ще продължи да подхожда гъвкаво към реинвестирането на изплащанията, ставащи дължими в портфейла по PEPP, тъй че да противодейства на обвързваните с пандемията опасности за трансмисионния механизъм на паричната политика.
 Световната банка предизвестява за световна криза, чака внезапно, продължително закъснение
Световната банка предизвестява за световна криза, чака внезапно, продължително закъснение

Глобална криза в този момент, ще е първият път от 1930 година когато има две световни рецесии в границите на едно и също десетилетие

Операции по рефинансиране

По отношение на изплащането от банките на заети в целевите интервенции по дълготрайно рефинансиране средства, ЕЦБ ще подлага на постоянна оценка приноса на целевите интервенции по кредитиране за позицията й по паричната политика.

" Управителният съвет има подготвеност да поправя всички свои принадлежности в границите на мандата си, с цел да обезпечи връщане на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в Еврозоната, в случай че се наложи. Освен това инструментът за отбрана на трансмисионния механизъм на паричната политика е разполагаем за противопоставяне на нежелана, безредна пазарна динамичност , застрашаваща съществено предаването на паричната политика във всички страни от Еврозоната. Това ще разреши на Управителния съвет да извършва по-ефикасно мандата си за ценова непоклатимост ", показват още от Европейската централна банка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР