Управителният съвет на ДФ Земеделие“ утвърди годишен финансов ресурс за

...
Управителният съвет на ДФ Земеделие“ утвърди годишен финансов ресурс за
Коментари Харесай

Отпускат се 6 млн. лева за зимни пръскания през 2021 година

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие “ утвърди годишен финансов запас за 2021 година в размер на 6 000 000 лева по схемата за държавна помощ “Помощ за компенсиране разноските на аграрни стопани, свързани с осъществяване на ограничения по Националната стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал ”.

Помощта се дава на два стадия. Първият е напролет. Той обгръща интервала от прекосяване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лева на хектар с Данък добавена стойност за закупени с разходооправдателни документи препарати за битка с вредителите. Средствата, които се дават за втория стадий, следва да покрият част от разноските на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни артикули, които се употребяват през есента, в интервала на всеобщ листопад и изгниване на листата. При този стадий финансовата поддръжка е до 100 лева на хектар с Данък добавена стойност.

През 2020 година усвоеният запас по помощта е в размер на 5 942 175 лева от 3 476 аграрни стопани.

Нотифицираният бюджет на помощта за интервала на използване 2015 г.– 2022 година е 30 млн. лева

Целта на помощта е ограничение на загубите от разпространението на зимуващи вредителите по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни типове, ягоди, малини и маслодайна роза).

Предстои да бъдат направени инструкции за кандидатстване.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР