Управителният съвет на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) взе решение за отпускане

...
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) взе решение за отпускане
Коментари Харесай

Отпускат 1 млн. лева на кланиците за изкупуване на българско агнешко месо

Управителният съвет на Държавна фирма „ Земеделие” (ДФЗ) взе решение за разпределяне до 1 000 000 лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разноските за превоз, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в комерсиалната мрежа през 2022 година Това дава опция по време на Великденските празници и Гергьовден животновъдите да осъществят огромна част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Държавната помощ се отпуска по искане на животновъдния отрасъл за даване на финансова поддръжка на кланиците за образуване изкупуването на дребни преживни животни и е аналогична на към този момент предоставена от Държавна фирма „ Земеделие “ сходна помощ през 2020 и 2021 година

Тази поддръжка ще има позитивен резултат върху българското произвеждане и ползване в условия на формиращият се отрицателен стопански напън, подбуден от неподходящите климатични условия, растеж на главните съставни елементи свързани с производството и пандемични ограничавания. Чрез нея ще се сътвори опция за непрекъснатост на процеса за изкупуване и доставка на нужните количества първични материали, както и ще бъде предоставена опция за стабилизиране положението на стопанствата за развъждане на дребни преживни животни в страната.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 20 май 2022 година, а крайният период за погашение на помощта е 20 юни 2022 година

Подпомагане ще получат кланиците, които ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо следва да се осъществя на територията на цялата страна.

Земеделските стопани, от чиито животновъдни обекти ще бъдат изкупени животните, следва да са били възможни за подкрепяне по една от следните схеми през Кампания 2021, а точно:

- Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, необвързана с произвеждане (ПНДЖ3);

- Схема за обвързано подкрепяне за овце-майки и/или кози-майки в планински райони;

- Схема за обвързано подкрепяне за овце-майки и/или кози-майки под селекционен надзор.

Единичната ставка за подкрепяне на касапница е 10 лева за едно закупено и заклано дребно преживно животно. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от аграрни собственик дребно преживно животно на цена не по-ниска от 7,50 лева./кг. живо тегло без Данък добавена стойност.

Държавна фирма „ Земеделие “, взаимно с способените дирекции в МЗм ще изготвят инструкции за даване на помощта, които ще бъдат оповестени на уеб страницата на Фонда.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР