Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер

...
Управителният съвет на БНБ увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер
Коментари Харесай

БНБ: Има риск за нарастване на задлъжнялостта

Управителният съвет на Българска народна банка усили равнището на антицикличния финансов буфер за кредитни рискови експозиции в България, на 2% през четвъртото тримесечие на 2023 година Основното предопределение на финансовите буфери на банките, или равнището на антицикличния финансов буфер, е да послужи като отбрана на банковата система против евентуални загуби, произлизащи от струпване на повтаряем систематичен риск в интервали на несъразмерен кредитен напредък.

По закон, решението на Българска народна банка би трябвало да бъде оповестено на банките една година преди влизането му в действие.

Българска народна банка регистрира, че към края на второто тримесечие на 2022 година съотношението кредит/БВП възлиза на 89.1%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-32.0 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

Тъй като общоприетият индикатор за отклонението на съотношението кредит/БВП от дълготрайния тренд не отразява съответно трендовете в цикличните опасности, при оценката за равнището на антицикличния буфер се вземат под внимание и спомагателни знаци, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими парцели, както и общото положение на икономическата среда.

Заради негативните равнища на действителни лихвени проценти и на засиленото предложение на заеми интензивността на кредитния пазар се резервира висока във всички негови сегменти. Продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта, като при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите способността за обслужване на отговорностите може да отслабне и да се отрази в повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки, показват от Българска народна банка.

Българска народна банка усилва финансовите буфери на банките до 1% от април 2020-та

Значителното повишаване на цените на енергоносителите, евентуални усложнения във веригите за доставки, индиректни резултати от забавянето на икономическата интензивност в съществени търговски сътрудници и утежняване на икономическите настройки могат да обиден финансовото положение и способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите. Наред с това, протичащият развой на бързо повишаване на лихвените проценти в световен мащаб ще откри отражение върху финансовото положение на кредитополучателите чрез нарастването на разноските за обслужване на кредитните отговорности, декларират от банката.
 istock istock
През 2021 година УС на Българска народна банка увеличи равнището на антицикличния буфер, на 1.0% от 1 октомври 2022 година и на 1.5% от 1 януари 2023 година Трайно запазилите се високи темпове на кредитен напредък и нарасналата неустановеност в икономическата среда постановат нарастване на равнището на антицикличния финансов буфер на 2.0% от 1 октомври 2023 година, с което да се ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките.

Българската национална банка продължава да следи процесите в икономическата среда и отражението им върху финансовата система на Европейски Съюз, като регистрира опцията за изостряне и кумулиране на рисковете за финансовото ходатайство (Предупреждение на Европейския съвет за систематичен риск от 22 септември 2022 година по отношение на уязвимости във финансовата система на Европейски Съюз - ЕССР/2022. Българска народна банка ще продължи да разчита на всички, в това число ограничавания върху разпределението на облагата на банките, показват от банката.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР