Не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия

...
Не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Банката не трябва да се въвлича в политическия процес 

Не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой – най-малкото по две групи от аргументи.

Това сподели пред публицисти шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, откакто се срещна с президента Румен Радев по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател.

Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време, сподели той. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой и сили.

По думите му има и редица правни аргументи.

" Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности ", изясни Димитър Радев.

 istock istock
" Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф ", разяснява Радев.

Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници.

" С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява ", добави Димитър Радев.

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Радев, чийто пост е измежду посочените в член 99, алинея 5 от Конституцията по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател. След връщането на несбъднат трети изследователски мандат за сформиране на държавно управление по-рано през днешния ден президентът разгласи, че стартира срещи с всички посочени в Конституцията евентуални служебни министър-председатели, оповестиха от прессекретариата на президента.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР