Управителният съвет на БНБ определи, съгласно чл. 5, ал. 3

...
Управителният съвет на БНБ определи, съгласно чл. 5, ал. 3
Коментари Харесай

БНБ даде нов капиталов буфер за януари-март 2021 г.

Управителният съвет на Българска народна банка дефинира, според член 5, алинея 3 и алинея 4 от Наредба № 8 на Българска народна банка за финансовите буфери на банките, равнище на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 1.5% за първото тримесечие на 2021 година

Съгласно член 5, алинея 3 от Наредба № 8 на Българска народна банка, при установяване на равнището на антицикличния буфер се регистрират както референтният знак по член 5, алинея 1, по този начин и съответните насоки на Европейския съвет за систематичен риск и други индикатори, които Българска народна банка е решила за подобаващи за отразяване на цикличния систематичен риск. Към края на третото тримесечие на 2019 година изчисленото съгласно оповестената на интернет страницата на Българската национална банка методология съответствие кредит/БВП възлиза на 94.0%. Отклонението на индикатора от дълготрайния тренд е негативно (-40.1 процентни пункта), което подхожда на нулева стойност на референтния знак за антицикличния буфер.

Продължителното опазване на ниски лихвени проценти би могло да докара до доста нарастване на задлъжнялостта, което да направи качеството на активите, доходността и финансовата позиция на банковия бранш по-чувствителни в случаи на възможни неподходящи промени в икономическата среда. Увеличаването на равнището на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковия бранш към такива развития.

Нивото на антицикличния буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, остава 0.5% до края на първото тримесечие на 2020 година и 1% за интервала април – декември 2020 година Решение за равнището, използвано през второто тримесечие на 2021 година, Управителният съвет на Българска народна банка ще вземе през март 2020 година

Допълнителна информация за употребяваната методология и предишните решения може да се откри в раздел „ Капиталови буфери “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР