Управителите на централните банки на Полша и Унгария са въвлечени

...
Управителите на централните банки на Полша и Унгария са въвлечени
Коментари Харесай

Политически натиск затруднява централните банки в ЦИЕ

Управителите на централните банки на Полша и Унгария са въвлечени в шумни разногласия с съперници по отношение на политиката им на установяване на лихвените проценти, което поражда нови рискове за вложителите, изправени пред ожесточената поляризирана политиката в Централна Европа.

В Полша гуверньорът Адам Глапински е упрекнат, че се е опитал да подтиква стопанската система с понижаване на лихвените проценти, с цел да помогне на дългогодишните си съдружници от партията " Право и правдивост " да си обезпечат нов мандат на изборите предишния месец - както се оказа, несполучливо, написа в собствен разбор Reuters.

В Унгария шефът на централната банка Дьорд Матолчи е подложен на напън от страна на държавното управление на Виктор Орбан да понижи още повече лихвите преди локалните избори и изборите за Европейски парламент през идната година.

Тези проблеми идват на фона на районна инфлация, която остава доста по-висока от тази в Западна Европа, подтиквана от структурни фактори като доста свитите пазари на труда, само че и от повтарящи се модели на предизборно стимулиране през последните години.

Регионалните активи в ЦИЕ, сходно на други по света, са подкрепени от усещането на финансовите пазари, че Федералният запас на Съединени американски щати е поставил спирачка на стягането на паричната политика, и по този начин до момента са защитени от загуби поради политическите крамоли. Изборният успех на проевропейската коалиция на Доналд Туск даже провокира рали на полските активи. Но вложителите и организациите за кредитен рейтинг наблюдават от близко натиска върху локалните централни банкери, като се има поради, че инфлацията към момента е доста над плануваното и е малко евентуално да се върне в нормите до края на 2025.

" Цялостните финансови настройки и доверието в централните банки на страните от ЦИЕ бяха съответни преди неотдавнашните разтърсвания ", споделя Карен Вартапетов, водещ анализатор за суверенни рейтинги в S&P Global Ratings. " Но 2023 и идната година ще подложат тази надеждност на тестване. "

Осезаеми изгоди

Проучване на Световната банка от 2021 година открива, че политическата интервенция в политиката на централните банки е довела до продължителни интервали на висока инфлация в нововъзникващи пазарни стопански системи като Турция и Аржентина.

Притесненията на вложителите по отношение на независимостта на централните банки се прибавят към дългогодишните рецензии по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария, на които Европейски Съюз спря средства в размер на милиарди евро поради опасенията си за оттегляне от демократичните стандарти. И двете държавните управления отхвърлат тези рецензии.

Според членове на бъдещото полско държавно управление Глапински е понижил лихвените проценти с общо 100 базисни точки преди изборите, а след вота ги е запазил. По този метод, прибавят те, той е приспособил паричната политика към потребностите на своите съдружници от предходната ръководеща партия. В момента се приготвя и правосъдно дело, което може да докара до изправянето на шефа пред Държавния арбитражен съд.

Глапински неведнъж отхвърля тези обвинявания.

По отношение на трибунала, локалните медии настояват, че след рухването на комунизма органът е произнесъл единствено две присъди, а процедурата, при която Глапински може да се окаже там, може да отнеме месеци. Ако той бъде отхвърлен от служба, заместник-губернаторът Марта Кайтли ще поеме поста.

Капитулация?

В Унгария всички погледи се насочват към това по какъв начин Матолчи - някогашен съдружник на Орбан, който се трансформира в гневен критик на икономическата му политика - ще се оправи с настояванията на държавното управление лихвите да бъдат понижени от 11,5% (най-високите в ЕС).

Централната банка на Унгария понижи разноските по заемите с 650 базисни точки от май насам, като предходната седмица се въздържа от по-голямо понижение макар малко по-добрите вероятности за инфлацията, при която растежът на цените се чака да се забави до 7% до декември от главозамайващите 25% през първото тримесечие, написа още осведомителната организация и цитира икономиста от ING Петер Вировач:

" Въпреки че наподобява има доста съществени аргументи за ускорение на темпа на понижаване на лихвените проценти, огромна част от задграничните вложители могат да сметнат това за капитулация пред политическия напън ".

Банката декларира, че главният ѝ лихвен % може да спадне до едноцифрено число през февруари, което допуска понижения с по 75 базисни точки през идващите два месеца.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР