Упражненията, които ще ви предложа, са леки и щадящи и

...
Упражненията, които ще ви предложа, са леки и щадящи и
Коментари Харесай

Йога против болки в коленете

Упражненията, които ще ви предложа, са леки и щадящи и имат за цел поддържането и укрепването на коленните стави, а не лечението им.

Правете единствено тези от тях, при които не изпитвате мощна болежка.

Ако към този момент имате инфектиране, артрит или по-сериозни болки, се консултирайте с доктор - ортопед преди да ги приложите. Правете ги заран и вечер.

Седнете с изпънати крайници и длани под раменете.

 v Личен списък

Отначало разтрийте длани една в друга до момента в който се затоплят и ги поставете върху капачките за 5-10 секунди. Може да извършите лек масаж с кръгови придвижвания по страничната повърхнина на коленните стави. После поставете длани още веднъж върху коленете или под раменете. Стегнете краката по този начин, че капачката да потъне във вътрешността и отпуснете. Повторете 10 пъти.

В изправено състояние направете няколко кръгчета със свити коленете и след това ги раздвижете с леко приклякване на ляво и надясно.

 v Личен списък

Продължете с махове с обтегнат обратно крайник по 10-на за всеки крайник. Може да се подпирате на облегалката на стол.

Направете огромен разкрач обратно. Обърнете хълбоците напред. Съберете длани пред сърцето или зад тила.

 v Личен списък

Обърнете пръстите на краката също напред. Разпределете отмерено тежестта сред двете ходила. Вдишайте и с издишване се наведете напред докъдето можете с изправен тил. Вдишвайки, още веднъж се изправете. Повторете с другия крайник напред.

Разтегнете крайници.

 v Личен списък

Легнете по тил с ръце до тялото. С поемане постепенно повдигнете единия крайник от пода обтегнат в коляното, с издишване го спуснете. Започнете с по 5 повдигания на крайник.

Ако този вид ви е елементарен, направете и 5-10 повдигания на двата крайници. Избягвайте да повдигате двата крайници при херния!

 v Личен списък

От легнало състояние може да включите и 5-10 разминавания на краката с изпънати колене все едно вършиме ножичка с тях, както и каране на колело при повдигнати на 45 градуса от земята крайници.

После свивайте поредно краката към седалището с доста постепенно движение като задържате единия обтегнат, до момента в който другият е сгънат и ги разминавате. Опитайте по 5-10 пъти на крайник първоначално.

 v Личен списък

Направете същото и по стомах.

Опитвайте се да пълзите деликатно по малко върху мека повърхнина (одеало) или да вършиме масаж на коленете като застанете на тях върху меко одеало и се раздвижите нядясно - наляво имитирайки вървене на едно място. За по-лесно се подпрете на юмруци в колянна упора. По този метод масажирате всички свръзки.

След упражненията легнете за къса релаксация. Пуснете си приятна музика и се пробвайте да си визиите по какъв начин издишвате болката през коленете на открито от себе си.

 v Личен списък

Накрая още веднъж седнете с изпънати крайници като първоначално. Разтрийте длани една в друга до момента в който се затоплят. Поставете ги върху капачките. Задръжте ги там за няколко секунди и си представете, че насочвате сила и мощ към тях и че болката към този момент я няма.

Ето и някои неща, които да избягвате при болки в коленете – слизане по стълби, клякане до долу (особено с изместване на тежестта на тялото напред), подскачания, клечащи пози, работа на колене и спане със свити колене.

Ако към този момент ходите на йога – загрявайте преди практиката , внимавайте да не усуквате коленете в позите, дръжте коляното постоянно над глезена и по опция в една посока с пръстите на краката. Поставяйте одеало под коленете при колянна упора.
Тема на месеца в Edna.bg Знам какво НЕ направи предишното лято Юли  Липсва ти слънце? Ето 3 метода да събереш повече лъчи по време на работния ден Знам какво НЕ направи предишното лято Липсва ти слънце? Ето 3 метода да събереш повече лъчи по време на работния ден  Как да избегнем слънчевата алергия? Знам какво НЕ направи предишното лято Как да избегнем слънчевата алергия?  Лятото ни състарява? Знам какво НЕ направи предишното лято Лятото ни състарява? Прочети още
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР