Употребата на канабис набира популярност и все повече държави я

...
Употребата на канабис набира популярност и все повече държави я
Коментари Харесай

Марихуаната завишава риска от инсулт и инфаркт

Употребата на канабис набира известност и от ден на ден страни я легализират освен за здравна уротреба. Доколко безвредна е тя обаче и имат ли отсрочен резултат веществата, които съдържа, върху мозъка и сърцето?

Американско изследване към този момент потвърди връзката сред използването на марихуана с поведенчески и ментални промени, което получи свое име като нозологична единица - разстройство при приложимост на канабис. Преди по-малко от седмица се изнесоха два отчета от две проучвателен групи на база дългогодишно следене на голям брой употребяващи канабис всекидневно.

Първото проучване открива, че ежедневната приложимост на марихуана усилва риска от сърдечна непълнота с една трета съпоставено с хора, които в никакъв случай не са употребили въпросната дрога.

" Най-новите проучвания по отношение на използването на канабис демонстрират, че пушенето и вдишването на канабис покачва концентрациите на карбоксихемоглобин в кръвта (въглероден окис) и катран, като и двете са свързани със заболяване на сърдечния мускул, гръдна болежка, нарушавания на сърдечния темп, инфаркти и други съществени положения, " твърди един от откривателите, проф. Робърт Л. Пейдж II от Катедра по клинична фармация и физикална медицина от Университета в Колорадо, Сащ, Скагс.

Повече от 150 000 възрастни са взели участие в програмата, в която фокус на откривателите е била връзката сред метода на живот, биологията и околната среда в разнообразни популации на база на които са анализирали връзката сред ежедневната приложимост на марихуана и сърдечната непълнота.

В умозаключение данните демонстрират, че участниците в проучването, които оповестяват за ежедневна приложимост на марихуана, имат 34% нараснал риск от развиване на сърдечна непълнота спрямо тези, които оповестяват, че в никакъв случай не са употребявали марихуана.

Този риск е идентичен без значение от възрастта, пола при раждане или тютюнопушене. Определението за приложимост на марихуана е било на база прилагане на марихуана, когато не е предписана за здравословно положение, или, в случай че е предписана за медицински цели, се има поради използването й отвън тях. Участниците в изследването са проследявани 4 години.

Второто проучване наблюдава приети в болница възрастни пациенти (над 65 години) със сърдечносъдови болести - непушачи, които употребяват канабис и страдат от захарен диабет вид 2, висок холестерол и/или хипертония.

" От 2015 година използването на канабис в Съединени американски щати съвсем се е удвоила и се усилва при по-възрастните хора, затова разбирането на евентуалния нараснал сърдечно-съдов риск от използването на канабис е значимо ". За това сигнализира водещият създател на проучването Авилаш Мондал, лекар по медицина, в болница Назарет във Филаделфия. " Това, което е неповторимо в нашето изследване е, че пациентите, които са употребявали тютюн, са били изключени, защото канабисът и тютюнът от време на време се употребяват дружно, затова успяхме да изследваме съответно използването на канабис и сърдечно-съдовите резултати, " прецизира лекарят.

Проучването открива, че измежду близо 30 000 употребяващи канабис и прилежащи сърдечно-съдови рискови фактори, с 20% се усилва риска от съществено сърдечно или мозъчно събитие, а при 14% такова към този момент е записано.

Това, което следва да стане ясно, е дали марихуаната има отношение и към рака на белия дроб, защото до този миг има събрани задоволително данни, само че към момента остава неразбираем механизма.

 

 

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР