Употребата на 3D принтери става все по-сериозна, защото тези уреди

...
Употребата на 3D принтери става все по-сериозна, защото тези уреди
Коментари Харесай

Учени създадоха функционираща човешка роговица с 3D принтер

Употребата на 3D принтери става все по-сериозна, тъй като тези уреди към този момент могат да ни предпазят от слепота. Учените от Newcastle University във Англия сътвориха за първи път благодарение на 3D принтер човешки роговици – външният пласт на окото, който играе голяма роля при управлението и фокусирането на навлизането на светлината към очите ни.

Повече от 5 милиона души страдат от цялостна слепота заради изгаряния, увреждания или болести на роговицата, като 10 милиона души чакат интервенция за попречване на слепота. Обикновено хората могат да дарят своите роговици след гибелта си, само че понастоящем търсенето надвишава „ предлагането “.

Както се загатва в “Experimental Eye Research ” екипът от учени употребява един от по-евтините 3D принтери, с цел да създаде роговицата. Уредът отпечатва пластове от „ био мастило “ , изграждайки ги в концентрични кръгове. След това се прибавят стволови кафези, които се оставят да израснат, с цел да се сътвори роговица, подготвена за трансплантация.

“Много екипи от учени по целия свят се пробват да открият идеалното „ био мастило “, с цел да създадат този развой вероятен “ – споделя в изказвания Че Конън, който е професор в Newcastle University.

“Нашият неповторим гел, който е композиция от алгинат и колаген, поддържа стволовите кафези живи, до момента в който създава материал, който е задоволително здрав, с цел да резервира формата си, само че и задоволително мек, с цел да бъде създаден от 3D принтер. По този метод надграждаме наша предходна работа, при която държахме клетките живи в продължение на седмици при стайна температура и в сходен хидрогел. Сега имаме готово за приложимост „ био мастило “, съдържащо стволови кафези, което ни разрешава да стартираме да отпечатваме тъкани, без настрана да се тормозим и за растежа на клетките “ – добавя Конън.

Роговиците няма кръвоносни съдове, за разлика от множеството тъкани в тялото, което прави процеса по трансплантация още по-лесен. За да се реши вярната форма и размерите на отпечатаната роговица, откривателите би трябвало първо да поверят посредством скенер окото на пациента. Те споделят, че този способ ще им разреши да основават роговици по поръчка, които да дават отговор навръх потребностите на хората.

„ Нашите 3D принтирани роговици би трябвало да бъдат подложени на спомагателни проби и ще изминат няколко години, преди да сме в положение да ги използваме за трансплантации. Но това, което демонстрираме е, че е допустимо да отпечатваме човешки роговици, употребявайки координати, взети от окото на самия пациент и че този метод има капацитет да се пребори с казуса в целия свят “ – споделя още професор Конън.

Източник: iflscience.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР