Уорън Бъфет е един от най-великите инвеститори на всички времена.

...
Уорън Бъфет е един от най-великите инвеститори на всички времена.
Коментари Харесай

12 правила на Уорън Бъфет за успешно управление на личните финанси

Уорън Бъфет е един от най-великите вложители на всички времена. И както, най-вероятно към този момент сте разбрали, аз съм му огромен почитател. Според мен, Бъфет е въплъщение на най-хубавото, което може да се открие във финансовия свят, един от най-големите филантропи на планетата, както и човек стъпил крепко на земята. Всичко това макар, че е непроменяемо в топ 5 на най-богатите хора на Земята.

Сега ще погледна към 12 цитата на великия Бъфет, които на малко съставляват резюме на всичко, което вложителите (особено начинаещите) би трябвало да знаят и да вършат с персоналните си финанси.
Прочетете всичко което можете, колкото по-рано толкоз по-добре
" До 10 годишна възраст, бях прочел всяка книга за вложението, налична в публичната библиотека на Омаха, някои от които по два пъти. Трябва да извършите съзнанието си с разнообразни конкуриращи се мисли и да откриете кои от тях имат смисъл. След това би трябвало да скочите във водата - вземете дребна сума пари и инвестирайте самичък. Инвестирането " на хартия " е като да четете разказ, против това да вършиме нещо друго. Скоро ще разберете дали ви харесва. Колкото по-рано, толкоз по-добре ".

Любимата книга на Бъфет - " Интелигентния вложител " от Бенджамин Грахам.
Кредитните карти не са ваш другар
Ако сте склонни да плащате рента от 18% по кредитна карта, то няма да свършите добре. Този съвет, Бъфет е давал не един път и два пъти, в своите мнения.

Само ще кажем, че в случай че ползвате лимита си до край и решите да плащате единствено минималната погасителна вноска, то би трябвало наложително да имате в поради следното: кредитна карта с предел от 2 000 лв., лихвен % от 18% и минимална погасителна вноска от 2% по употребената сума, ще ви отнеме към 370 месеца, или над 30 години, с цел да я покриете изцяло. А в този момент по какъв начин мислите, ще плащате ли единствено погасителната вноска...
Инвестирайте в себе си
Представете си, че имате кола, която ще е единствената в целия ви живот. Разбира се, че ще се грижите добре за нея, ще й сменяте постоянно маслото, ще я карате деликатно и така нататък Сега си помислете, че тялото и мозъка ви ще са единствените, които ще имате през целия си живот. Затова се грижете добре за тях. Основният актив на хората са самите те. Затова инвестирайте в себе си.
Повечето хора е по-добре да не търгуват с акции
" Просто изберете нискоразходен фонд основан на необятния S&P 500. Не влагайте всичките си пари в него на веднъж. Препоръчвам книгите на Джон Богъл. Всеки вложител във фондове би трябвало да ги прочете. В тях ще откриете всичко, което би трябвало да знаете ".

" Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари едновременно, а вършиме това в продължение на 10 години, вие ще се визиите по-добре от 90% от хората, които стартират да влагат в същия миг ".
Знайте какво не знаете
Няма нищо неприятно в вложителите, които са наясно, че " не знаят нищо " и го осъзнават. Проблемът е когато сте " нищо незнаещ " вложител, само че си мислите, че знаете всичко. А в този момент си помислете още веднъж, дали ще инвестирате в криптовалути? Какво в действителност знаете за тях?

Научете повече за криптовалутите от безплатната електронна книга " Биткойн за Новаци " ", налична в PDF формат и в комфортен електронен формат за мобилни устройства.
Не следвайте тълпата
Трябва да разделите метода си на мислене от тълпата. " Умните " вложения не постоянно са еднопосочни с " рационалните ". За да сте сполучлив вложител, би трябвало да се разграничите от страха и алчността на хората към вас, въпреки и това да е съвсем невероятно.
Учете се от грешките на другите
Най-добрият вид е да се учите от грешките на другите. " Има доста неточности, които съм повторил през годините ", разяснява Бъфет. Не се тормозете да си признавате, че сте сбъркали. Щом Бъфет може да бърка, значи и вие също можете. Важното е да си вземате поука.
Разграничете се прочувствено от пазара
Не се ангажирайте прочувствено с пазара. През 1997-98 година хората не бяха изключително рационални. Те вършиха това, което вършиха и останалите. Да сте контра-инвистетор не е решение, както и да следвате тълпата.
Не се отдалечавайте от претекстовете си да инвестирате
Рационалността е единственото нещо, което ви оказва помощ в вложението. Едно от нещата, които могат да ви оказват помощ в процеса, е да запишите аргументите за това да купувате една компания, преди да го извършите. Това упражнение ще ви направи по-рационални.
Не се конкурирайте със съседите
Аз не се интересувам от коли и задачата ми не е да накарам хората да завиждат. Не обърквайте цената на живота със стандарта на живота.

Просто следвайте семейство Бъфет. Ние постоянно сме били почитатели на живота под опциите си. Това ще Ви донесе доста повече приходи на един по-късен стадий. Децата ще следват също по този начин образеца на родителите си. Не бива да повишавате цената на живота си, без да повишавате стандарта си на живот.
Не разваляйте децата си
Вярвам в това, че на децата би трябвало да се дава задоволително, с цел да могат да вършат всичко, само че не толкоз доста, че да могат да не вършат нищо.
Научете се да обичате
Най-голямата мощ в света е безусловната обич. Колкото повече отдавате обич, толкоз повече ще получавате.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР