Университетски очен лазерен център за роговична хирургия отвори врати в

...
Университетски очен лазерен център за роговична хирургия отвори врати в
Коментари Харесай

Откриха Университетски очен лазерен център за роговична хирургия във Варна

Университетски очен лазерен център за роговична хирургия отвори порти в Специализираната болница по очни заболявания за интензивно лекуване – Варна. Официалното разкриване бе на 24 януари с тържествена гала, водосвет и демонстрации на новото здравно съоръжение от последно потомство – два лазера - ексимерен и фемтосекунден, които са част от внедрената в Очна болница интегрирана рефрактивна станция MEL 700. Високоспециализираната лазерна техника е следващата сполучлива инвестиция на МУ-Варна в обновяването на Очна болница с здравна инсталация на международно равнище. Лентата на Университетския очен лазерен център прерязаха Ректорът на МУ-Варна проф. доктор Светослав Георгиев и шефът на СБОБАЛ – Варна проф. доктор Христина Групчева.

Проф. Групчева направи демонстрации на новата инсталация на Университетския очен лазерен център. Според експертите това е първата сходна композиция в България от високоспециализирана здравна техника за промяна на зрението. Офталмолозите могат да работят с една изцяло автоматизирана лазерна система и да ползват най-новите и съвременни способи за лекуване на очни болести. Хирургичните интервенции с двата лазера ще позволят  провеждането на оптимално дейно лекуване и бързо възобновяване на голям брой пациенти от Североизточна България.

Медицинската техника има благоприятни условия за унищожаване на разнообразни типове късогледство, далекогледство, астегматизъм и възрастово далекогледство, за фототерапевтични и естетични процедури. С нея могат да се лекуват пациенти със болестта кератоконус, както и нуждаещи се от роговична трансплантация. С новата инсталация към този момент сполучливо са оперирани и първите пациенти, акцентира шефът на СБОБАЛ – Варна. Освен за хирургични интервенции, лазерната система ще се употребява за научно-изследователската и развойна активност, както и за образование на студенти, специализанти и докторанти на МУ-Варна. 

„ Благодарение на поредната и целенасочена политика на МУ-Варна през 2019 година с решение на Общинския съвет Университетът пое ръководството на Очна болница “, напомни в приветствието си Ректорът проф. доктор Светослав Георгиев. Той акцентира, че тогава Ръководството на Университета си е поставило  амбициозната цел да спомага с целия си потенциал и да подкрепя всички нужни процеси и действия, с цел да бъде усъвършенствано качеството на офталмологията в Североизточна България. През този интервал МУ-Варна е вложил в възстановяване на образа, материално-техническото съоръжение и финансовото застраховане на работещите в Очна болница близо 8 млн. лева, от които близо 5 млн. лева за закупуване на модерна инсталация и 3 млн. лева.  за заплати и стипендии.

Приблизително 5 години по-късно съм благополучен да отбележа, че положените старания за реализиране на поставената цел дават стремежи резултат, добави проф. Георгиев и благодари на предходните университетски управления на МУ Варна в лицето на техните ректори проф. доктор Красимир Иванов и проф. доктор Валентин Игнатов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР